Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Američki Hrvat Mark Begich novi senator Aljaske

19.11.2008.
u 09:39

Demokratski gradonačelnik Anchoragea Mark Begich, političar hrvatskog podrijetla, pobijedio je u utrci za senatora Aljaske u američkom Senatu.

U utorak je, dva tjedna nakon izbora, dovršeno prebrojavanje posljednjih 24.000 glasačkih listića. Begich je krajem prošloga tjedna imao veliku prednost od tisuću glasova, a na samom kraju prebrojavanja ta prednost se popela na 3724 glasova, javljaju strani mediji.

Njegov protukandidat, republikanac Ted Stevens nije želio priznati poraz jer, kako kaže, treba još prebrojiti 2500 poštanskih glasova.

- Čast mi je služiti Aljaski u Senatu SAD-a. Dolazak do ove točke bilo je nevjerojatno putovanje i zahvalan sam na podršci i predanosti građana koji su nas doveli do ovog dana. Jedva čekam početak rada na borbi za aljaške obitelji - rekao je Begich svojim glasačima.

Stevens (85) u listopadu je proglašen krivim za korupciju zbog neprijavljivanja stotina tisuća dolara darova i radova na obnovi kuće. Stevensov poraz nakon 40 godina mogao bi demokrate dovesti na dva mjesta do većine od 60 mjesta u Senatu.

Begich (46), popularni gradonačelnik Anchoragea od 2003. godine, sin je kongresnika s Aljaske Nicka Begicha koji je poginuo 1972. u zrakoplovnoj nesreći. Njegov djed po ocu, John Begich doselio je 1911. godine u SAD iz Hrvatske, koja je tada bila u sastavu Austro-ugarske monarhije.

(ič)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije