Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnologija i lijek

Američki FDA odobrio prvu tabletu s ugrađenim senzorom

tablete
Foto: Frank May/DPA/PIXSELL
15.11.2017.
u 20:15

Senzor prenosi informaciju o uzimanju na nosivi flaster koji potom to šalje na aplikaciju pa se tableta može pratiti na mobitelu

Prva tableta s ugrađenim senzorom koji prati je li pacijent popio lijek odobrena je jučer u Americi. Tamošnja FDA, Agencija za hranu i lijekove, odobrila je lijek Abilify MyCite za liječenje shizofrenije, akutno liječenje maničnih epizoda povezanih s bipolarnim poremećajem te za korištenje kod pacijenata kao dodatni lijek u liječenju depresije. Tableta funkcionira tako da u nju ugrađeni senzor prenosi informaciju o uzimanju na nosivi flaster koji potom to šalje na mobilnu aplikaciju pa pacijenti mogu pratiti tabletu na pametnom telefonu. Isto mogu činiti i njihovi liječnici, skrbnici, obitelj, odnosno oni kojima je pacijent dao za to dopuštenje.

Mogućnost praćenja uzimanja lijekova propisanih za psihičke bolesti trebala bi biti korisna pacijentima. FDA podržava razvoj i upotrebu nove tehnologije u lijekovima i obvezan je raditi s kompanijama s ciljem razumijevanja kako tehnologija može pomoći pacijentima i onima koji propisuju lijekove, stoji u izjavi dr. Mitchell Mathis, koji vodi odjel za prodaju proizvoda za psihijatriju u Centru za evaluaciju lijekova i istraživanje te agencije.

Također je istaknuto da se uzimanje lijeka ne smije pratiti u stvarnom vremenu ili tijekom hitnih slučajeva jer je uvijek moguć kasniji dolazak povratne informacije ili njezin izostanak. Prije propisivanja lijeka liječnik je obvezan uputiti pacijenta i procijeniti je li sposoban i voljan u liječenju koristiti tabletu sa senzorom. Pakiranje lijeka sadrži i upozorenje liječnicima da je rizik od smrtnosti povećan kod starijih pacijenata sa psihozama uzrokovanim demencijom koji se liječe antipsihoticima te lijek nije odobren za korištenje u takvim slučajevima.

Pacijente treba pratiti zbog pogoršanja i pojave suicidalnih misli i ponašanja. U kliničkim su istraživanjima najčešće prijavljene nuspojave kod odraslih mučnina, povraćanje, zatvor, glavobolja, vrtoglavica, anksioznost, nesanica, nemir, a na mjestu flastera može se pojaviti iritacija kože, piše u priopćenju američke Agencije za hranu i lijekove, koja poručuje i da sigurnost i učinkovitost tog lijeka nije utvrđena kod pedijatrijskih pacijenata odnosno djece.

Lijek proizvodi kompanija Otsuka Pharmaceutical Co. Ltd., a senzor i flaster tehnologija su tvrtke Proteus Digital Health.

Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa:

Ključne riječi

Komentara 1

DE
deda1234
20:40 15.11.2017.

FDA. Je pocela odobravat preparate koji ni psu nebih dao!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije