Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WikiLeaks

Američki FBI Koštunici predložio plan lova u 11 točaka - on odbio

koštunica
Arhiva VL
Autor
Zorana Bajt
27.05.2011.
u 23:28

Guardian je prošle godine objavio depešu u kojoj se Miodrag Rakić žali da o Mladiću više zna Rusija nego službeni Beograd

Krajem prošle godine WikiLeaks je objavio jednu od američkih diplomatskih depeša iz Beograda u kojoj se navodi da je Miodrag Rakić, šef ureda predsjednika Tadića i savjetnik za nacionalnu sigurnost, u kolovozu 2009. američkim diplomatima kazao da se Mladić krije negde u Srbiji i dodao da mu u skrivanju pomažu “strani izvori”, najvjerojatnije Rusija.

- Rusija možda skriva ključne informacije o tome gdje se krije Mladić. Rakić nam je sugerirao da Moskva ima bolje informacije od srpske Vlade u vezi s Mladićem kazavši da Rusija nije izlazila u susret zahtjevima Srbije za pomoć u lociranju Ratka Mladića. Tadić je planirao pitanje Mladića pokrenuti u razgovoru s Medvedevim, predsjednikom Rusije, tijekom njegove posjete Beogradu 2009 - napisala je američka otpravnica poslova Jennifer Brush u rujnu 2009. godine. Depešu je 2010. objavio The Guardian koji je istodobno razotkrio i drugu diplomatsku bilješku prema kojoj je vlada Srbije 2006. kada ju je vodio Vojislav Koštunica odbila uhititi Mladića. SAD je poslao tim FBI-a i predložio plan lova na Mladića u 11 točaka, ali ga je tadašnja vlada odbila. Jedini krivac za to je Vojislav Koštunica, navodi se u depeši koju je u listopadu 2006. posalo Michael Polt, tadašnji veleposlanik u Beogradu.

U depešama WikiLeaksa također se otkriva kako Rakić rukovodi timom koji od 2009. lovi Mladića, te da usko surađuje s haaškim tužiteljem Brammertzom od kojeg je tražio pomoć za dobijanje dodatnih obavještajnih podataka od SAD.

Tri visoka policijska izvora kazala su jučer AP-u da je Mladić uhvaćen u rutinskoj pretrazi dok je izlazio u šetnju. Depeše WikiLeksa objavljene prije godinu dana sve to demantiraju.

Komentara 33

KA
karambita
00:01 28.05.2011.

Kokodrilo, u pravu si..ali si zaboravio da sva tri naroda slave svoje krvoloke

AA
aabbcc
00:47 28.05.2011.

.SAD je poslao tim FBI-a i predložio plan lova na Mladića u 11 točaka, ali ga je tadašnja vlada odbila. _________________ Hahaa.....ovi misle da su Srbi glupi pa ne znaju naci seljaka u selu ! hahaa.. nije to Amerika, na Balkanu se zna u svakoj kuci kakav covjek sporet ima ..i ko dolazi..

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
23:51 27.05.2011.

Jebes takav umno bolestan narod koji slavi i naziva herojem najveceg krvoloka 20-tog stoljeca. Stodalje od njih to bolje za HR.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije