Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A

Američki državni tajnik Rusiji i Kini: Okrvavili ste ruke

Mike Pompeo
Foto: Soe Zeya Tun/REUTERS/PIXSELL
1/2
21.12.2019.
u 23:10

Mike Pompeo kaže kako su Rusija i Kina uložile "sramotan" veto u Vijeću sigurnosti na nacrt rezolucije kojom se za godinu dana produljuje UN-ova prekogranična pomoć za četiri milijuna Sirijaca

Sjedinjene Države poručile su u subotu Rusiji i Kini da su okrvavile ruke jer su uložile "sramotan" veto u Vijeću sigurnosti na nacrt rezolucije kojom se za godinu dana produljuje UN-ova prekogranična pomoć za četiri milijuna Sirijaca.

"Okrvavili ste ruke", rekao je u priopćenju američki državni tajnik Mike Pompeo obraćajući se Moskvi i Pekingu.

Dvije zemlje su "radije pružile pomoć svom partneru u Damasku stavljajući na kocku život milijuna nedužnih civila usred zime i istodobno im još više zaprijetile pomažući neprekidnu vojnu ofenzivu režima (Bachara al) Assada i Rusije na Idlib", pokrajinu na sjeverozapadu zemlje, dodao je Pompeo.

Ta pomoć (u hrani i u medicinskim potrepštinama) uglavnom koristi stanovnicima područja koja dijelom izmiču kontroli Damaska, napose Idliba koji je u rukama džihadista skupine Hayat Tahrir al-Cham (HTS), bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide.

Rusija, saveznik sirijskog režima, drži da je Damask preuzeo u zemlji dovoljno kontrole da može osigurati slanje međunarodne humanitarne pomoći sa svog teritorija, a ne s graničnih prijelaza u Turskoj i u Iraku.

No američki državni tajnik misli da "nema alternative za UN-ove prekogranične isporuke i nema izvedivog zamjenskog rješenja kojim bi se nahranili milijuni Sirijaca dok sirijski režim ne prekine rat protiv svog naroda".

UN-ovo odobrenje za prekograničnu pomoć istječe 10. siječnja i zemlje članice Vijeća sigurnosti dotad još mogu postići nagodbu.

Komentara 18

IV
ivanbalic
14:41 22.12.2019.

I bas se americki konjina naso da Kini i Rusiji,prica o krvavaim rukama,vase americke su krvave 200 godina,i svhjet suti konjine jedne.

Avatar Idler 3
Idler 3
23:19 21.12.2019.

U uvodnom i početnom dijelu teksta tri put ponavljate jeno te isto...i onda meni veliju kak sem nepismen

RE
realisticki
11:59 22.12.2019.

Taj ne pamti ništa duže od 5 minuta. Kada su Kinezi i Rusi radili takva nedjela, kakva je Amerika radila u Vijetnamu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije