Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otočje Paracel

Američki brodovi približili se otočju koje Peking svojata u Južnom kineskom moru

američki brod
Foto: PA/Pixsell
27.05.2018.
u 15:46

Američki dužnosnici koji su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovani otkrili su da su se razarač Higgins i krstarica Antietam približili 12 nautičkih milja otočju Paracel

Dva ratna broda američke mornarice u nedjelju su plovila u blizini otočja u Južnom kineskom moru koje svojata Peking, otkrila su dva američka dužnosnika, što je potez koji će najvjerojatnije razljutiti Kinu u vrijeme dok predsjednik Donald Trump traži nastavak suradnje po pitanju Sjeverne Koreje.

Za Washington je ta operacija posljednja u nizu pokušaja suprotstavljanja želji Pekinga da ograniči slobodu kretanja u tim strateškim vodama.

Slične američke operacije postale su rutinske. Američki potez se događa u napetom razdoblju, samo nekoliko dana nakon što je Pentagon otkazao poziv Kini da sudjeluje u velikoj pomorskoj vojnoj vježbi pod palicom američke vojske.

Američki dužnosnici koji su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovani otkrili su da su se razarač Higgins i krstarica Antietam približili 12 nautičkih milja otočju Paracel.

Trumpovo otkazivanje zakazanog singapurskog summita sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom dodatno je pogoršao odnose između Sjedinjenih Država i Kine koje vode i trgovinski spor.

Kinesko svojatanje otoka u Južnom kineskom moru kroz koje godišnje prođe 5 bilijuna vrijedna roba osporavaju Brunej, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

američki brod
1/12
Ključne riječi

Komentara 24

NO
nogogaz
18:45 27.05.2018.

Jedan kineski carrier killer je dovoljno. Trump samo provocira po cilom svitu. To si moze priustit jer kina za sad nece potopit njihove brodove....a ako celavi i debeli odluci prozit proviciranje dobit ce po pi.ki.

MX
Mister X
19:27 27.05.2018.

Naravno prolazak na tomodstojanju i nije provokacija nego . imamo za to drugi izraz ...kad se netko pravi važan a ispada . Isto da se Ratni brod kineski ili ruski da se negdje provezu na zakonskoj distanci . sve jeje kao da se provezeš kroz zeleno svjetlo na semforu !!!

DU
Deleted user
17:47 27.05.2018.

Boli Amere patka tko je vlasnik tih 'otoka". (koraljnih grebena nasipanih sa kamenjem i sljunkom) Jedina stvar koja je u njihovom interesu je slobodna plovidba u internacionalnim vodama oko tih tvorevina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije