Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 tona eksploziva

SAD bacio 'majku svih bombi' na militante IS-a u Afganistanu

bomba
Foto: Reuters
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
13.04.2017.
u 20:47

Navodna meta bili su borci ISIL-a i njihovi tuneli, a zeleno svjetlo za napad dao je general John Nicholson

Američka vojska bacila je ogromnu bombu u Afganistanu, tvrde američki vojni dužnosnici koji imaju izravno saznanje o misiji, javlja CNN.

Naziva GBU-43/B 'Massive Ordnance Air Blast Bomb', nadimka 'MOAB', bačena je u 19 sati u četvrtak po lokalnom vremenu. 'MOAB' je poznatija i pod nazivom 'majka svih bombi'.

Riječ je o bombi teškoj gotovo 10 tona, koja je navođena GPS-om. To je najsnažnija američka nenuklearna bomba. 

Prema vojnim izvorima, bomba je izbačena iz zrakoplova MC-130, kojim upravlja zapovjedništvo specijalnih operacija američkih zračnih snaga.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer svoje je svakodnevno obraćanje o aktualnim vijestima u četvrtak započeo informacijama o tom oružju, te je rekao kako je SAD "ciljao na sustave tunela i spilja koji su borcima Islamske države omogućavali da se slobodno kreću, te im olakšavali da napadaju američke vojne savjetnike i afganistansku vojsku u tom području". 

Prošlog je tjedna u istom okrugu ubijen američki vojnik kojeg je pogodila bomba dok je provodio operaciju protiv Islamske države

"SAD ozbiljno shvaća borbu protiv IS-a, a kako bi porazili tu skupinu moramo im oduzeti operativni prostor, što smo i učinili", naglasio je Spicer. 

Otkrio je kako je bomba koju je opisao kao "veliko, moćno i precizno navođeno" oružje bačena u oko 19 sati po lokalnom vremenu, te da je SAD poduzeo sve potrebne mjere kako bi izbjegao stradanje civila i kolateralnu štetu. 

Zeleno svjetlo za bacanje masivne bombe dao je general John Nicholson, zapovjednik američkih snaga u Afganistanu

Bio je to prvi put da je SAD upotrijebio bombu te veličine u sukobu, otkrio je glasnogovornik Pentagona Adam Stump. 

Sigurnosna situacija u Afganistanu i dalje je neizvjesna. Brojne militantne skupine bore se za teritorij nakon više od 15 godina od američke invazije kojom je zbačena talibanska vlada. 

Američki dužnosnici prenose kako obavještajne informacije sugeriraju da su militanti Islamske države u Afganistanu smješteni većinom u Nangarharu i susjednoj provinciji Kunar. Američki dužnosnici procjenjuju da se u toj srednjoazijskoj državi nalazi oko 700 boraca Islamske države, dok Kabul smatra da ih je oko 1500. 

Protiv Islamske države bore se i afganistanski Talibani koji paralelno pokušavaju i zbaciti vladu u Kabulu koju podržava SAD. 

>> S 19 otišla u misiju u Afganistan, a danas pažnju plijeni golišavim fotografijama

Ključne riječi

Komentara 27

KR
kruno100
21:24 13.04.2017.

za razliku od Idliba, nije bilo civilnih žrtava, a svi talibani su ubijeni na civizirani način

Avatar abcd
abcd
07:57 14.04.2017.

Rezimima u Washingtonu i Tel Avivu nije dosta migranata koji su dosli u Europu koji su dijelili cvijece u Nici, Parizu, Berlinu, Stockholmu,Londonu i Dortmundu pa zeli i to sto je ostalo nama poslati. Trebamo shvatiti da je cilj protjerati sve Arape s teritorija gdje zele stvoriti Veliki Izrael (nesto kao Velika Srbija) i poslati ih u Europu. Izrael i SAD su neprijatelji Europe.

PR
Pravednik1973
23:54 13.04.2017.

Samo su dali povoda nekoj budali da se kamionom zabije u nevine ljude u nekom europskom gradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije