Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Američka vlada isplatit će Indijancima 3,4 milijarde dolara

indijanci
www.firstpeople.us
09.12.2009.
u 09:59

Indijanci tvrde da im američka vlada duguje milijarde dolara od eksploatacije nafte i plina, hranjenja stočnog fonda i sječe drveća na plemenskom zemljištu

Američka vlada objavila je da Indijancima namjerava isplatiti tri milijarde i 400 milijuna dolara, piše današnji New York Times.

Takav dogovor postignut je u sklopu 13 godina stare tužbe koju je podiglo više stotina tisuća američkih Indijanaca i koja se smatra jednom od najvećih i najsloženijih skupnih parnica ikada pokrenutih protiv Sjedinjenih Država, prenosi Glas Amerike (VOA).

Indijanci tvrde da im američka vlada duguje milijarde dolara od eksploatacije nafte i plina, hranjenja stočnog fonda i sječe drveća na plemenskom zemljištu za koje od 1887. godine skrbi američko ministarstvo za prirodne resurse. Indijanci također tvrde da je vlada potrošila novac koji pripada njima te su zatražili zaštitu svojih interesa sudskim putem, navodi VOA.

Ključne riječi

Komentara 6

ME
Melkior
16:43 09.12.2009.

He he he. Lako je isplacivati onima kojih vise nema. Australci su Aboriginima a Novozelandci Maorima to isplatili dok je jos bilo virjeme spasiti te zajednice. A Ameri sad to isplacuju preostalim fosilima. Pa valjda onda i Hrvatska ne mora zuriti isplacivati odstete eventualno nevinim Srbima stradalim u Oluji. Isplatiti ce to za 200 godina onim preostalim potomcima,

Avatar trunchbull
trunchbull
17:54 09.12.2009.

Izvrsna moralna satisfakcija. Doveli su Indijance do istrebljenja, sad ih ima svega 0,3% u SAD-u i isplaćivat će im dolare. Srećom, Indijanci imaju dušu i novac im je običan papir.

Avatar Rubirosa
Rubirosa
11:16 09.12.2009.

Hoce li koji dolar zakaciti i ADZ oni su najveci Indijanci.....;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije