Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Julieta Valls Noyes

Američka veleposlanica u Hrvatskoj kući Materina priča: Pravo je otkriće za nas

Hrvatska kuća Materina priča
Foto: Hrvatska kuća Materina priča
1/8
20.02.2016.
u 21:07

Veleposlanica SAD Julieta Valls Noyes sa svojim suprugom i grupom tridesetak djelatnika i dužnosnika američkog veleposlanstva danas je posjetila Hrvatsku kuću MATERINA PRIČA.

Veleposlanica SAD Julieta Valls Noyes sa svojim suprugom i grupom tridesetak djelatnika  i dužnosnika američkog veleposlanstva danas je posjetila Hrvatsku kuću MATERINA PRIČA, u okviru programa upoznavanja hrvatske kulturne  baštine, narodnih običaja  i stvaralaštva temeljenog na 
tradiciji. Program pod nazivom PRIČA O LICITARSKOM SRCU, s radionicama i prezentacijama zagrebačkog licitara, tradicijskih etno frizura, etno  odjeće i suvenira, vrhunskih zagrebačkih  vina  i delicija zagrebačkog  Prigorja oduševio  je  američke goste. Poruka i ocjena: Hrvatska kuća  je pravo otkriće za nas! Bilo je lijepo i poučno,  doći ćemo opet! 

Program je na izvrsnom engleskom vodila Ljiljana Vinković, voditeljica i urednica Hrvatske televizije, a goste je pozdravila i zaželjela im dobrodošlicu  Mina Petra ravnateljica Hrvatske kuće:

"U ovom tradicijski uređenom  prostoru željeli smo vam pokazati i približiti   ljepotu  i  vrijednost  jednog  dijela hrvatske kulturne  baštine,  s  naglaskom  na etno baštinu  i  tradiciju sela  i  ruralnih  
krajeva. Stalna postava naše etno zbirke  HRVATSKA U MALOM sadrži  predmete, namještaj  i  opremu  seoskog  domaćinstva  različitih krajeva Hrvatske  od prije 100 i više godina. Dio  zbirke  prikazuje i stvaralaštvo utemeljeno  na  uzorima  i  motivima starih zanata i   tradicijskog rukotvorstva, posebice tekstilne  rukotvorine, uporabne  predmete  i suvenire. Zbirka je otvorena  za posjete  tijekom cijele godine: posjećuju nas domaći i inozemni turisti, škole, školska djeca i mladež, studenti, inozemne delegacije i protokolarni gosti grada Zagreba i Republike Hrvatske, kulturni djelatnici i delegacije, novinari i javni mediji.

Prostor etno kuće je i mjesto za održavanje različitih kulturnih priredbi, izložbi, prikazivanje narodnih običaja, obilježavanje blagdana, održavanje tečajeva, edukacija  i  promocija  tradicijskog stvaralaštva. Naša etno kuća  otvorena je za svaku suradnju, na području Hrvatske ili u inozemstvu, a posebice  za suradnju s nacionalnim manjinama koje žive i djeluju u Zagrebu. Vjerujem da ćete iz Hrvatske kuće ponijeti korisna saznanja o jednom dijelu hrvatske kulturne baštine  i ugodne dojmove. Prenesite i  Vašim prijateljima, suradnicima i cijeloj Americi  poruku o ljepoti i vrijednostima naše tradicije i baštine, o prijateljstvu i suradnji,  i posjetite nas opet kada poželite. DOBRO NAM DOŠLI!“

Današnja  prezentacija  imala je simboličan naziv: PRIČA  O  LICITARSKOM  SRCU. Za  ovu  prigodu  i  za  početak  prijateljstva u Hrvatskoj kući  bilo je  idealno   odabrati  prikaz  jedne  tradicijske  djelatnosti  grada  Zagreba – izrade  licitarskog  srca,  koje  obuhvaća  i  simbolizira  tradiciju, baštinu, naklonost, simpatiju i  ljubav. 

Nakon predstavljanja programa gosti su redom obišli   radionice  i    prezentacije i  razgledali  njihove  proizvode  i djelatnosti, a gospođe su  ukrašavale licitarska srca ili bile modeli za  tradicijske frizure.

RADIONICU   LICITARA  predstavila je  gospođa Nina Jecić, vlasnica  tradicijskog obrta LICITAR  i  autorica robne marke licitara  CROAT,S  WARM  HEART.  Ona u vlastitoj radionici izrađuje ovaj vrhunski hrvatski suvenir, organizira prihvat turista i posjetitelja na edukacije i radionice, sudjeluje na međunarodnim izložbama i radionicama, dobitnica je brojnih priznanja i nagrada. Prikazala je način izrade i ukrašavanja licitarskih srca i s ponosom istakla da je licitar je u Hrvatskoj zakonom zaštićeno kulturno dobro i nalazi se na svjetskoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva organizacije UNESCO.

HRVATSKE  TRADICIJSKE  ETNO  FRIZURE  u izvedbi salona APOLON  AFRODITA  ACADEMY  iz  Zagreba s  američkim gošćama kao modelima prikazala je    umjetnica majstorica frizerka Anđela Potočki iz Zagreba, odnedavno i članica ULUPUH-a (udruge likovnih umjetnika primjenjenih  umjetnosti Hrvatske). Sa svojim umjetničkim timom već 25 godina nastupa na tradicijskim i modnim događanjima i natjecanjima, dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, svojim radom posebice se zalaže za uporabu  tradicijskih frizura  za suvremenu ženu,  osobito u svečanim  prigodama.

ETNO  DIZAJN  ODJEĆE  I  UPORABNE  SUVENIRE autorica  Mina Petra temelji  na tradicijskim uzorima i motivima, ekološkim materijalima  te ručnom radu. Predstavila je  kolekciju vunenog pletiva s etno motivima i ekološke  proizvode – suvenire  od kukuruzne komušine.  Svojim radovima umjetničkog pletiva, modnim kolekcijama CVJETNI ZAGREB i ekološkim proizvodima  sudjelovala na brojim izložbama i revijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među njima Zlatne medalje i Grand Prix  nagrade za inovacije u etno dizajnu.

PONUDU  VRHUNSKIH   VINA  zagrebačkog vinogorja,  proizvod  Zavoda za vinogradarstvo  i  vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu  prezentirao je  prof. dr. sc.  Edi Maletić.  Predstojnik  je ovog  Zavoda,  profesor Agronomskog fakulteta i vrhunski stručnjak i istraživač na području unapređenja proizvodnje grožđa i vina u Hrvatskoj.  Ova vina su ekskluzivni proizvod,  i nema ih  u ponudi trgovačkih lanaca. Fakultetsko pokušališta Jazbina je  vinom  Agronomskog fakulteta uključeno   u VINSKU CESTU GRADA  ZAGREBA  i dio je reprezentativne  vinske ponude za ograničeni   krug poznavatelje dobrog vina i inozemne posjetitelje. 

KUŠANJE  TRADICIJSKE  „TENKE  GIBANICE “  -  posebno ukusnog  specijaliteta - slastice zagrebačkog Prigorja  darovao  je  naš poznati majstor Darko Židak, vlasnik slastičarnice MARTINA iz Sesveta. Gibanica je slastica od kukuruznog brašna, jaja, sira i dodataka, a majstor Židak uz pomoć svoje obitelji umijesio je  tijesto, punio   i  ispekao  gibanicu  u pravoj krušnoj peći   u Hrvatskoj kući, i ponudio je   našim gostima mirisnu i vruću. Tenka gibanica je glasovima brojnih obožavatelja i gurmana  predložena   za dobivanje  statusa  zaštićenog  kulturnog dobra kao  dio baštine i  tradicije  Prigorja.

Komentara 4

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
15:19 21.02.2016.

A je Američanka metak, valjalo bi je opalit'.

K2
kritičar_2
13:28 21.02.2016.

Otvorite Hrvatsku kuću u Srbu,Gvozdu,Dvoru na Uni,Rajevu selu ili Iloku i tamo vodite strane diplomate,da vide šta je Hrvatska.Najlakše je potrošiti novac od Hrvatske sirotinje u Zagrebu,a rezultat je:"nula bodova".Bando Titina!

SO
Somelier
12:05 21.02.2016.

Sve je u redu ali prikazivati strancima licitarsko srce kao Hrvatski autohtoni proizvod a da tome pridodam i paprenjak je naj veća glupost. Kod nas određuju takove stvari oni koji u Hrvatskoj dobro žive i nemaju potrebe odlaziti preko granice.. Pred nekih 45 godina hodao sam po Volksfestovima u Istočnoj Njemačkoj gdje sam vidi razne licitarske majstorije od srca pa do običnih medenjaka. Oni to zovu Lebkuchen i slično a paprenjak je pfefferkuchen. Kasnije sam hodao i po zapadno Njemačkim selima gdje sam nailazio na isto. Oni medu kažu Honig i dok mi medovo vino zovemo "Gverc" oni jednostavno "Med". Zato vjerujem da Nijemci imaju u tome puno dužu tradiciju jedino je sad pitanje tko će prvi zaštititi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije