Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NELIKVIDNOST

Američka država gasi Hrvatsku kreditnu uniju nakon 67 godina

Sv Pavao
Sam Carrington
05.05.2010.
u 16:37

Hrvatska kreditna unija Sveti Pavao u Clevelandu, osnovana prije 67 godina, zatvorena je za poslovanje i prijeti joj potpuna likvidacija. To su odlučile nadležne financijske institucije nakon što su otkrivene poteškoće u poslovanju.

Hrvatska kreditna unija Sveti Pavao u Clevelandu osnovana prije 67 godina zatvorena je za poslovanje i prijeti joj potpuna likvidacija. To je odlučila američka vlada, odnosno nadležne financijske institucije nakon što su prije desetak dana otkrivene poteškoće u poslovanju u proteklom tromjesečju. Tada je američka Državna uprava za kreditne unije (NCUA) kratko preuzela nadzor nad poslovanjem te financijske ustanove koja je u vlasništvu hrvatskih iseljenika. Svih 5400 članova kreditne unije velikom većinom hrvatskih iseljenika dobilo je obavijest stečajnog upravitelja da je njihova ušteđevina osigurana i da će uskoro dobiti svoj novac.

- U strahu sam , ali tješe nas da je sve u redu jer smo osigurani pa trebamo biti strpljivi - izjavila je Sylvia DeFranco, članica Hrvatske kreditne unije.

U glavnom uredu Hrvatske kreditne unije, koji je smješten u hrvatskoj crkvi u Clevelandu, dva tjedna je sjedio stečajni upravitelj Andy Baumann koji je uznemirene štediše smirivao naglašujući da tjedno smiju podići samo do pet tisuća dolara. Državna uprava za kredite postavila je Baumanna kao nezavisnog stručnjaka koji uz nekoliko saveznih agenata mora istražiti uzroke zbog kojih je Hrvatska kreditna unija upala u probleme. Potvrdilo se da je nelikvidnost prevelika i da je u vođenju financijskih knjiga bilo mnogo nepravilnosti što je kazneno djelo.

- Žao mi je, ali situacija je ozbiljna i svi želimo što prije doznati što se zapravo dogodilo jer 239 milijuna dolara, koliko je posjedovala Hrvatska kreditna unija, nije mali novac - izjavio je za Večernji list Andy Baumann.

Nitko od hrvatskih službenih predstavnika Kreditne unije ne želi razgovarati s medijima kao ni velečasni Mirko Hladni iz crkve svetog Pavla koji je, kako doznaje Večernji list, i crkveni novac položio u Hrvatsku kreditnu uniju. Clevelandske novine izvještavaju o “likvidaciji” Hrvatske kreditne unije. Američka savezna vlada osigurava ušteđevine do 250 tisuća dolara na računu svakog člana, ali u Clevelandu ima i onih Hrvata koji su položili nekoliko milijuna dolara. John McKechnie, glasnogovornik Državne uprave za kreditne unije u Washingtonu, potvrdio je da je “Hrvatska kreditna unija ubrzano u proteklih nekoliko mjeseci upala u financijske probleme i još uvijek traje istraga”.

Večernjak neslužbeno doznaje da su neki od hrvatskih iseljenika otkrili da su njihovi depoziti bili upisani kao jamčevina za kreditna izdvajanja o kojima nisu obaviješteni niti su to potpisali.

Komentara 4

US
U sridu
11:02 29.09.2011.

Dugo je ta zajednica odolijevala jugoslovenima,dovoljno je par njih da uniste sve,kako se vidi iz prilozenog.

US
U sridu
11:04 29.09.2011.

Uzela je njima u Clevelandu veliku lovu i kreditna zajednica hdzz-a sa tada predstavnikom stipom mesicem.

BR
brathrvat
18:07 05.05.2010.

Zatvara se mafijska zdanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije