Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važno otkriće

Alkohol su konzumirali primati još prije 
10 milijuna godina

alkohol, gin tonic, berlin, bar
Foto: DPA/PIXSELL
04.12.2014.
u 08:15

Otkriće se povezuje s razdobljem u kojem su primati počeli konzumirati voće koje je padalo s grana i fermentiralo

Iako se često smatra da je konzumiranje alkohola običaj modernog doba, istraživanje objavljeno u Proceedings of the National Academy of Sciences pokazuje da su oblik enzima ADH4 sličan ljudskom, koji omogućuje konzumiranje alkohola a da nam ne bude zlo, imali primati čimpanze i orangutani prije 10 milijuna godina, što je veliko otkriće u evolucijskom procesu.  

Znanstvenici su i dosad znali kako navedeni enzim no ipak malo drugačije vrste imaju i neki drugi majmuni poput babuna pa njihov organizam ne može podnijeti alkohol.

Otkriće se povezuje s razdobljem u kojem su primati počeli konzumirati voće koje je padalo s grana i fermentiralo, pa se pretpostavlja da je u tom vremenu došlo do prilagodbe organizma na alkohol.  

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
10:36 04.12.2014.

Pio alkohol i slušao turbo-folk.

JO
joe555
09:04 04.12.2014.

a alkohol je kao drustveno prihvatljiv i da se za 50 kuna ubijes od rakije koju kupis na polici u ducanu. i to je uredu. a prirodne ljekove zabranjuju. ko je tu lud . i nakaradan svjet

TH
than
10:02 04.12.2014.

Nesto ja cisto sumnjam da je tu u pitanju bio alkohol. A kada je covjekov predak evoluirao da mu to ne smeta u to necu ulaziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije