Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
griju kuću

Alge - energetska budućnost?

Darko Milinović
27.03.2013.
u 09:17

Na Međunarodnoj izložbi građevinarstva u Hamburgu predstavljena je kuća za čiju opskrbu energijom se brinu - alge. Ovi mikroorganizmi iz sunčeve svjetlosti proizvode energiju koja pokriva potrebe kuće ali i okolnih zgrada

Inženjeri diljem svijeta već su godinama u grozničavoj potjeri za alternativnim oblicima energije. Njemački stručnjaci su se sada okrenuli moru, tj. stanovnicima mora. Na Međunarodnoj izložbi građevinarstva u Hamburgu predstavljena je kuća za čiju opskrbu energijom se brinu - alge. Ovi mikroorganizmi iz sunčeve svjetlosti proizvode energiju koja pokriva potrebe kuće ali i okolnih zgrada. Stručnjaci tvrde da je ova metoda energetski mnogo učinkovitija od klasičnih fotovoltažnih ćelija. Zanimanje za ovaj izvor energije su već pokazali i brojni ulagači tako da bi prvi stanovnici već uskoro mogli useliti u kuću koju griju alge. 

>> I Hrvatska obilježava Svjetski dan očuvanja energije

Komentara 1

Avatar HRVATSKI CENTAR OIE
HRVATSKI CENTAR OIE
08:49 03.02.2014.

Hrvatska i energetski potencijal uzgoja zelenih algi Hrvatski centar obnovljivih izvora energije (HCOIE) godinama promiče sve prednosti korištenja alternativnih izvora energije, pa tako i korištenje energije iz zelenih algi. Upravo s tim ciljem osnovan je i poseban Hrvatski centar zaza biogorivo iz alga. Iako su alge vrlo otporne na različite klimatske uvjete, idealnim se smatra umjerena temperatura u rasponu od 20-30 stupnjeva celzija uz puno sunčanih dana. Hrvatskoj je, naravno, potrebno više stručnjaka upućenih u to područje, ali i snažniji poduzetnički duh te adekvatno zakonodavstvo i mehanizam koji bi poticali razvoj svih novih alternativnih tehnologija za korištenje novih i obnovljivih izvora energije. Prije svega potrebno je bolje informirati javnost o svim novim globalnim trendovima, kako u području obnovljivih izvora energije, tako i o novim tehnologijama proizvodnje hrane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije