Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Etičko povjerenstvo

Alfier i Smrtić nisu povrijedili kodeks

Stipe Alfier
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/2
10.04.2014.
u 21:30

Alfiera i Smrtića prijavio je v.d. rukovditelj Informativno-medijskog servisa Tomislav Špoljar.

Urednik i voditelj HTV-ova Dnevnika Stipe Alfier i suurednik Damir Smrtić nisu povrijedili odredbe Etičkog kodeksa HRT-a kratkim završnim komentarom: "Hrvatska je dva sata leta od Engleske, a tisuću svjetlosnih godina od nje, u što smo se na nedavnom referendumu imali priliku uvjeriti", kojeg je Alfier prije deset dana izrekao u središnjem Dnevniku na kraju priloga o ozakonjenju homoseksualnih brakova u Engleskoj.

Odlučilo je to Etičko povjerenstvo HRT-a nakon što im je Alfiera i Smrtića prijavio v.d. rukovditelj Informativno-medijskog servisa Tomislav Špoljar, smatrajući da su navedenim komentarom izravno prekršili interni kodeks. Inače, protiv tog komentara reagirala je i incijativa "U ime obitelji" tvrdeći da se njime uvrijedilo sve građane koji su na referendumu glasovali za ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene.

- Odjava koju je Alfier izgovorio nije bio komentar ili osvrt kojim se htjelo mijenjati, iskrivljavati ili tumačiti činjenice iz priloga na temelju svojih ili tuđih stajališta ili mišljenja. Voditelj je u odjavi upotrijebio rečenicu, stilsku figuru koja je bila "rubna", s obzirom na kontroverznu temu iz priloga ne samo u hrvatskome društvu nego i puno šire, ali kojom se nije nikoga izravno prozivalo ili vrijeđalo, već kritički propitivalo ističući činjenicu različitosti bez predznaka dobro ili loše, te je ostavljala dovoljno prostora najširem krugu gledatelja i cjelokupnoj javnosti da se sami odrede o "štetnosti" ili "korisnosti" objavljene informacije - obrazložilo je Povjerenstvo nakon što su saslušali očitovanja svih navedenih.

No, dok je od devet članova Povjerenstva njih osam zauzelo ovakav stav, predsjednik Povjerenstva Nikola Kristić nije bio suglasan s njihovim mišljenjem i stoga je, kako doznajemo, podnio neopozivu ostavku na čelnu poziciju u Povjerenstvu.

>>Alfier i Smrtić prijavljeni, Matković povučen iz Bruxellesa, Munižaba se vraća

Komentara 28

DS
dino_saur
21:57 10.04.2014.

užas i sramota! hrt se još jednom dokazao kao jugoslavenska državna televizija u kojoj je ne samo dopustivo, nego i poželjno vrijeđati sve koji se s njima ne slažu!

DU
Deleted user
22:22 10.04.2014.

Eticki kodeks "H"TV-a ? Eticki kodeks prokomunisticke televizije sa titinim omladincem na celu ? Eticki kodeks televizije koja je napravila cistku kadrova i postavila politicki podobne likove koji sa strukom nemaju veze ? Eticki kodeks televizije koja se na bavi vijestima i cinjenicama vec komentarima bahatih i zluradih novinara informativnih emisija ? Eticki kodeks televizije koja svojim neobjektivnim komentarima vrijedja veliki dio gledatelja koji im za to jos placaju ? Dakle o komu ili cemu je ovdje rijec? O etici na "H"TV-u ? Dajte, nemojte nas nasmijavati . Da nije tragicno bila bi komedija sa tragicnim likovima. Ili obrnuto.

RE
retfala
22:42 10.04.2014.

drug je zoki izdo naređenje,puštaj stipu,tko j..e poštenje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije