Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Alenka - Slovenska Geena Davis ili slovenski Silvio Berlusconi


Neki je optužuju da je suodgovorna 
za dubinu krize 
u kojoj je Slovenija
01. ožujka 2013. u 09:06 2 komentara 21 prikaza
'27.02.2013., Ljubljana -  Alenka Bratusek postala je nova predsjednica Vlare Republike Slovenije, a ujedno je i prva zenska osoba na toj poziciji u parlamentu. Photo: Anze Petkovsek/Zurnal24/PIXSELL'
Foto: 'Anze Petkovsek/Zurnal24/PIXSELL'

Slovenska Geena Davis ili slovenski Silvio Berlusconi, povela se rasprava nakon što je u srijedu kasno navečer 42-godišnja Alenka Bratušek izabrana za mandatarku nove slovenske vlade. Ni jedna usporedba nije fer: ova prva, duboko je šovinistička te govori više o stanju u društvu u kojem se uz A. Bratušek veže seksepil, ali ne onakav \"nevin i naivan\" kakvog je imala Katarina Kresal, dok joj se istovremeno zamjera da nosi prekratke suknje.

Niti ovo drugo, da je samo ona odgovorna za dubinu današnje krize, kako godinama tvrdi Stanislav Kovač iz časopisa Financ napadajući je da je 12 godina bila u ministarstvu financija, štoviše, da je bila šefica proračuna baš u vrijeme \"debelih krava\", od 2006. do 2008., kad je nastala proračunska rupa jer su smanjeni porezi na rad pa i pritok novca u proračun.

Daleko od javnosti

Iz hrvatske perspektive, Bratušek je novo lice. Dosad se nije puno čulo o ženi rođenoj u Celju 1970., čiji su zaštitni znak, kažu nam slovenski kolege, sunčane naočale zataknute u kosu. Privatni život nije podastrijet javnosti. Zna se da živi u Kranju s partnerom, da ima punoljetnu kćer i mlađeg sina. Sve ostalo je na razini trača. A njih ima, što već, izgleda, prelazi u slovenski politički folklor. Upravo oni govore da se tvrtka partnera, poduzetnika Mitje, odnosno, kako nazivaju, Miće Cvjetičanina, okoristila njenim angažmanom u gradskom odboru te da je prepisala magisterij o javnim financijama. Za njih će, posprdno, ostati, \"švelja\" i nikad joj neće zaboraviti da je diplomirala s radom o utjecaju materijala na brzinu isparavanja znoja.

Znoja je, nesumnjivo, prolila dosta u karijeri. Vrlo je usredotočena, s jasnim ciljevima, odlučna i oštra, kažu nam. Jer je poznaju jako dugo. Dva je puta bila izabrana u gradsko vijeće Kranja na listi LDS-a, zatim je prešla u Zares, ali i u ministarstvo financija, gdje je radila u mandatu dviju vlada – Janeza Janše i Boruta Pahora .

Čeka je velik zalogaj

I sad je čeka velik zalogaj. Formira li vladu, morat će se pozabaviti \"slabom bankom\", na koju bi se, prema planu Janšine vlade, uz državne garancije, prebacili loši krediti. Prekinut će s Janšinim programom smanjivanje rezova u javnom sektoru te prestati uznemiravati Slovence da će završiti kao Grčka i tražiti pomoć EU, najavila je.

No, cijeli događaj oko izglasavanja nepovjerenja Janši, podmetanja, anonimke, diskreditiranje Bratušek tvrdnjama da je na Kučanovoj liniji, uz stare financijske oligarhe ljevice, pokazuju nešto puno značajnije. Slovenija je već jednom iskoristila instrument konstruktivnog nepovjerenja, kad je Janez Drnovšek 1994. zamijenio Lojza Peterlea. No tada demokršćani, iako poraženi, nisu razorili političku scenu.

Paradigma u Sloveniji se promijenila, stranke su se radikalizirale u međusobnim odnosima. I to će predstavljati najveći izazov nove mandatarke.

Pahor: Nova mandatarka budi nadu da neće

Pahor: Nova mandatarka budi nadu da neće biti nestabilnosti

Slovenski predsjednik Borut Pahor jučer je kazao kako imenovanje Alenke Bratušek za mandatarku nove vlade i Janka Vebera za predsjednika parlamenta budi novu nadu da zemlja ipak neće krenuti prema razdoblju političke nesigurnosti i nestabilnosti.

On je također izrazio nadu da će Bratušek uspjeti u kratkom roku sastaviti vladu, što će također pridonijeti stabilizaciji u trenucima kada se Slovenija mora odlučno okrenuti prema borbi s gospodarskom krizom.

Jučer su započeli i pregovori o sastavu nove slovenske vlade. Bratušek je nakon prvog kruga pregovora kazala da su to bili vrlo konstruktivni razgovori koji su jasno iznjedrili činjenicu da svi moraju biti spremni na kompromise.

Predsjednik slovenskih Socijaldemokrata Igor Lukšić kazao je kako će o koalicijskom ugovoru odlučivati Predsjedništvo stranke te je najavio da bi to moglo biti vrlo brzo obavljeno. Lider građanske liste Gregor Virant također je govorio o potrebi kompromisa. Rekao je da će izvijestiti javnost čim stranka donese odluku.

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • Peter Petrovic:

    ne treba brinuti i prognozirati za slovence.mi treba svoja g...a da ocistimo.ako ne bude valjala znaju slovenci kako postupati, tocno onako kako mki nismo sposobni.imali smo vise puta opravdanja a mi samo price i price. ali o drugima znamo kritizirati.

  • Avatar DZvonimir@KNIN
    DZvonimir@KNIN:

    Dobro izgleda sto nebi rekao za ostale na slici.