Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Alemka Markotić otkrila hoće li nakon izbora na snagu stupiti nove mjere

"Ovo povećanje traje dva tjedna pa ćemo vidjeti u kojem će smjeru ići. Vjerujem da ćemo to značajno smanjiti kao i prvi put. Najbitnije da se vrlo brzo detektiraju oboljeli", rekla je Markotić.
04. srpnja 2020. u 20:08 24 komentara 57802 prikaza
Foto: Dnevnik.hr

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić odgovorila je u Dnevniku Nove TV hoće li nakon izbora biti strožih mjera s obzirom na veliki porast zaraženih u Hrvatskoj.

"Postoje mehanizmi koji su vrlo učinkoviti. Ako se držimo distance, nosimo maske, koristimo dezinficijense i ne okupljamo se u velikom broju, možemo držati sve pod kontrolom. S druge strane sada je toplije vrijeme i lakše je sve kontrolirati nego zimi", rekla je Markotić.

"Mi sada imamo u bolnici 33 pacijenta, troje je na respiratoru. U Zagrebu je najveći broj pozitivnih i od toga je 11 posto hospitalizirano. Za njih je procijenjeno da im je potreban zdravstveni nadzor", rekla je i navela kako je 80 posto lakših bolesnika te da je tako bilo i od početka.

Ilustracija IVAN HRSTIĆ Suživot s koronavirusom - pandemija histerije tek počinje

"Ovo povećanje traje dva tjedna pa ćemo vidjeti u kojem će smjeru ići. Vjerujem da ćemo to značajno smanjiti kao i prvi put. Najbitnije da se vrlo brzo detektiraju oboljeli", rekla je Markotić i dodala:

"Prati se razvoj situacije i ako je neko mjesto rizično, mjere će biti strože."

Rekla je kako je lijek za ebolu remdesivir dobio ubrzano odobrenje za primjenu, a mogao bi pomoći, i sigurno da će se koristiti i kod nas. Što se tiče cjepiva, kaže da je ohrabrujuće što su u trećoj fazi ispitivanja.

Testiranje na koronavirus Lakše se širi Nova studija: Trenutačni koronavirus sposobniji je od izvornog oblika koji se pojavio u Kini

Komentirala je i porast broja oboljelih u Srbiji rekavši da je zabrinjava jer je to naša susjedna zemlja.

Za izbore kaže da ne bi trebalo biti problema ako se ljudi budu pridržavali svih uputa koje je dao DIP, a to je maska, distanca, dezinficiranje ruku i vlastita olovka.

NA INSTAGRAMU
Sat vremena prije nego što je Seve potvrdila da ima koronu Igor je objavio ovo
Reakcija iz Novalje:
Cijelo ljeto kontrolira se rad ugostiteljskih objekata, trgovina, javnog prijevoza te klubova na Zrću
  • hdz_sdss_ljubav:

    Alenka je druga Plenkovićeva mama. Prva mama mu je napisala ispričnicu da ne mora u rat zbog lažne anemije, druga mama mu je napisala ispričnicu da ne mora u samoizolaciju zbog diranja đokice.

  • Tata_mata:

    Kako od "narodnog heroja" do potpunog idi..ta u samo dva mjeseca. ? Pitajte Alemku

  • Draš:

    Naslov najbolje oslikava brak "struke" i politike, mislim da ni autor nije bio svijestan da mu se omakla istina :)