Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJER SRBIJE VUČIĆ:

Ako mislite među Srbima propagirati Stepinca kao sveca – to neće proći!

Aleksandar Vučić
Foto: Tomislav Krasnec/Večernji list
1/2
23.06.2015.
u 20:40

– Moja cijela obitelj stradala je od ustaškog noža. Ako mislite meni kazati da je Stepinac bio svetac, ja vam neću povjerovati – rekao je Vučić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić večeras je u Bruxellesu, na naš izravan novinarski upit, komentirao neprimjerene izjave svoga ministra Aleksandra Vulina o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu kao "ustaškom vikaru", izrečene na komemoraciji žrtvama ustaškog režima u logoru Jadovno prije dva dana.

No, iako je ustvrdio da "možda nije bio izabran najbolji trenutak ni najbolje mjesto da se o tome govori", premijer Vučić je ostao na tragu Vulinove izjave, nazvao proces kanonizacije Stepinca "propagandom", umiješao u sve to i nedavno transferiranje hrvatskog branitelja Veljka Marića iz srpskog zatvora u Hrvatsku i spomenuo svoju obiteljsku povijest.

"Propaganda Stepinca kao sveca u Srbiji neće proći"

– Mi se obično suzdržavamo od komentiranja bilo kakvih izjava hrvatskih dužnosnika i ja šutim po tom pitanju. Vrlo sam obazriv da ne bih zbog onoga što se dogodilo mojoj obitelji bio optužen da možda ne radim najbolje i u interesu naših dobrih odnosa, koje zaista  iskreno želim… – započeo je premijer Srbije i nastavio:

– Ali ako mislite u Srbiji ili među Srbima propagirati Alojzija Stepinca kao sveca, ta propaganda neće proći. Također se slažem da možda nije bio najbolje izabran trenutak ni mjesto da se o tome govori. Ali moja cijela obitelj stradala je od ustaškog noža. Ako mislite meni kazati da je Alojzije Stepinac bio svetac, ja jednostavno neću u to povjerovati, a sumnjam da ćete naći ijednog Srbina koji će u to povjerovati – dodao je Vučić koji je u Bruxellesu boravio na novoj rundi pregovora o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Odmah potom spomenuo je da su srpska pravosudna tijela "učinila nešto s gospodinom Marićem, a hrvatska tijela neke stvari nisu učinila" te dodao: – Ali mi i dalje šutimo, jer ne želimo ulaziti u sukobe i svađe s Hrvatskom na bilo koji način, po bilo kojem pitanju. Ne zato što smo slabi, ne zato što imamo bilo kakav strah, nego zato što smatramo da su dobri odnosi conditio sine qua non napretka i Srbije i Hrvatske. I u ekonomskom i u političkom i u svakom drugom smislu.

>>'Nije nas iznenadio Vulin, nego nemar naših vlasti prema Stepincu'

>>Vulin na komemoraciji: Alojzije Stepinac bio je ustaški vikar! HDZ: Sramotna izjava

Komentara 452

Avatar TAJSAM
TAJSAM
20:50 23.06.2015.

Tko pametan sluša jednog četnika koji je harao po Hrvatskoj 91". Zbilja sramotno da se javlja pa nismo mi Hrvati pojedinci u vladi koji čemo ga slušati sa strahopoštovanjem i tri poljupca, ta vremena su prošlost. Brini se ti Vučiću za svoju zemlju a Nas pusti na miru. Pozdrav dobrim ljudima

ĆA
ćaćaća
20:53 23.06.2015.

što smo mi doživjeli s ovom vladom koja nas vodi? doživjeli smo to da nam četnici i agresori moraliziraju u našoj zemlji i izvan nje..

BU
bubimir
20:54 23.06.2015.

preporučam milanoviću da idući put u goste pozove dražu mihailovića, pardon, zaboravio sam da neće biti idućeg puta ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije