Naslovnica Vijesti Svijet

Albanija traži natrag Majku Terezu, ali Indija ju ne želi dati

U povodu stote obljetnice rođenja Majke Tereze albanska Vlada poslala je indijskoj zahtjev za povratkom Terezinih posmrtnih ostataka u domovinu gdje bi, na groblju u Tirani, trebala biti pokopana uz svoju majku i sestru.
17. listopada 2009. u 14:44 11 komentara 40 prikaza
majka tereza
Foto: Reuters

- Po krvi sam Albanka, a moja država je Indija. Po vjeri sam katolkinja i obavljam službu časne sestre. Zbog svega toga mogu reći da pripadam cijelom svijetu, poznate su riječi Majke Tereze koje je koristila kada bi opisivala sebe i svoj život. Čini se da te riječi danas vro malo znače jer one nisu dovoljne da smire diplomatske tenzije između Albanije i Indije.

U povodu stote obljetnice rođenja Majke Tereze albanska Vlada poslala je indijskoj zahtjev za povratkom Terezinih posmrtnih ostataka u domovinu gdje bi, na groblju u Tirani, trebala biti pokopana uz svoju majku i sestru. Osim toga, Albanija planira otvoriti memorijalni muzej posvećen Majci Terezi, a u povodu obljetnice njezina rođenja planirane su i brojne svečanosti.

Majka Tereza rođena je u Makedoniji
- Cijeli život nedostajale su joj majka i sestra koje su živjele u Albaniji. Često je spominjala da se moli za svoju obitelj u domovini. Zbog toga mislim da je naš zahtjev vrlo human i da bi dvije vlade morale naći nekakvo rješenje, rekao je albanski premijer Berisha.

U diplomatski sukob Albanije i Indije mogla bi se, teoretski, umiješati i treća strana. Riječ je o Makedoniji, zemlji u kojoj je Majka Tereza rođena i odrasla. Čini se da Makedonija, barem zasad, ipak ne inzistira na povratku posmrtnih ostataka.

Indija ne želi ni čuti za zahtjev Albanije. To je zemlja u kojoj je Majka Tereza ostvarila svoju humanitarnu i redovničku službu. Nakon smrti pokopana je na groblju u Kalkuti. Indijski premijer Vishnu Prakash ističe da je ona državljanka Indije i da tamo treba i ostati.

Indija ju smatra dijelom svoje kulture
Bez obzira što je došla iz druge zemlje, Indija ju je izvrsno prihvatila, a Kalkuta ju slavi kao jednu od svojih najslavinjih stanovnica. Njena vjeta inspirirala je milijune siromašnih ljudi u toj zemlji, mahom muslimana i hindusa. Njeno posljednje počivalište u Kalkuti postalo je prava turistička atrakcija.

I svjetovna i crkvena vlast u Indiji Majku Terezu smatra dijelom svoje zemlje i kulture i zbog toga ne žele njene posmrtne ostatke predati Albaniji.

Školovala se i u Zagrebu
Majka Tereza rođena je 1910. u Skoplju kao Agnes Gonxha Bojaxhiu. S 18 godina napustila je roditeljski dom i pridružila se katoličkom redu irskih sestara. U Indiju je stigla 1931. Dugi nizu godina poučavala je u jednoj školi u Kalkuti.

Godine 1946. tvrdila je da je primila "poziv nad pozivima", napustila je školu i osnovala družbu Sestara misionarka ljubavi koje djeluju među siromašnima, bolesnima i umirućima.

Nobelovu nagradu za mir dobila je 1979. Školovala se i u Zagrebu, a imala je i hrvatsku diplomatsku putovnicu. U listopadu, 2003., papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom. Umrla je 1997. u Calcutti.

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
 • xnet0822:

  Rasisto ! Ti stvarno nisi normalan !

 • Avatar Rubirosa
  Rubirosa:

  Ne samo da nije normalan nego je polupao i loncice,Majka Tereza je CINCARKA(zato su kalimerici promenili ime Bulevara Majke Tereze u Bulevar Billya Klitorisa).A ako niste primetili ovo gorepotpisano piskaralo celo vreme podmece neke cudne teme.A.Be okani se corava posla.

 • bili-tartuf:

  je.je..pa i meni slicí na \"Caricu-Milicu\"...-:))