Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Albanija traži natrag Majku Terezu, ali Indija ju ne želi dati

majka tereza
Reuters
17.10.2009.
u 14:44

U povodu stote obljetnice rođenja Majke Tereze albanska Vlada poslala je indijskoj zahtjev za povratkom Terezinih posmrtnih ostataka u domovinu gdje bi, na groblju u Tirani, trebala biti pokopana uz svoju majku i sestru.

- Po krvi sam Albanka, a moja država je Indija. Po vjeri sam katolkinja i obavljam službu časne sestre. Zbog svega toga mogu reći da pripadam cijelom svijetu, poznate su riječi Majke Tereze koje je koristila kada bi opisivala sebe i svoj život. Čini se da te riječi danas vro malo znače jer one nisu dovoljne da smire diplomatske tenzije između Albanije i Indije.

U povodu stote obljetnice rođenja Majke Tereze albanska Vlada poslala je indijskoj zahtjev za povratkom Terezinih posmrtnih ostataka u domovinu gdje bi, na groblju u Tirani, trebala biti pokopana uz svoju majku i sestru. Osim toga, Albanija planira otvoriti memorijalni muzej posvećen Majci Terezi, a u povodu obljetnice njezina rođenja planirane su i brojne svečanosti.

Majka Tereza rođena je u Makedoniji
- Cijeli život nedostajale su joj majka i sestra koje su živjele u Albaniji. Često je spominjala da se moli za svoju obitelj u domovini. Zbog toga mislim da je naš zahtjev vrlo human i da bi dvije vlade morale naći nekakvo rješenje, rekao je albanski premijer Berisha.

U diplomatski sukob Albanije i Indije mogla bi se, teoretski, umiješati i treća strana. Riječ je o Makedoniji, zemlji u kojoj je Majka Tereza rođena i odrasla. Čini se da Makedonija, barem zasad, ipak ne inzistira na povratku posmrtnih ostataka.

Indija ne želi ni čuti za zahtjev Albanije. To je zemlja u kojoj je Majka Tereza ostvarila svoju humanitarnu i redovničku službu. Nakon smrti pokopana je na groblju u Kalkuti. Indijski premijer Vishnu Prakash ističe da je ona državljanka Indije i da tamo treba i ostati.

Indija ju smatra dijelom svoje kulture
Bez obzira što je došla iz druge zemlje, Indija ju je izvrsno prihvatila, a Kalkuta ju slavi kao jednu od svojih najslavinjih stanovnica. Njena vjeta inspirirala je milijune siromašnih ljudi u toj zemlji, mahom muslimana i hindusa. Njeno posljednje počivalište u Kalkuti postalo je prava turistička atrakcija.

I svjetovna i crkvena vlast u Indiji Majku Terezu smatra dijelom svoje zemlje i kulture i zbog toga ne žele njene posmrtne ostatke predati Albaniji.

Školovala se i u Zagrebu
Majka Tereza rođena je 1910. u Skoplju kao Agnes Gonxha Bojaxhiu. S 18 godina napustila je roditeljski dom i pridružila se katoličkom redu irskih sestara. U Indiju je stigla 1931. Dugi nizu godina poučavala je u jednoj školi u Kalkuti.

Godine 1946. tvrdila je da je primila "poziv nad pozivima", napustila je školu i osnovala družbu Sestara misionarka ljubavi koje djeluju među siromašnima, bolesnima i umirućima.

Nobelovu nagradu za mir dobila je 1979. Školovala se i u Zagrebu, a imala je i hrvatsku diplomatsku putovnicu. U listopadu, 2003., papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom. Umrla je 1997. u Calcutti.

Ključne riječi

Komentara 11

XN
xnet0822
15:30 17.10.2009.

Rasisto ! Ti stvarno nisi normalan !

Avatar Rubirosa
Rubirosa
15:43 17.10.2009.

Ne samo da nije normalan nego je polupao i loncice,Majka Tereza je CINCARKA(zato su kalimerici promenili ime Bulevara Majke Tereze u Bulevar Billya Klitorisa).A ako niste primetili ovo gorepotpisano piskaralo celo vreme podmece neke cudne teme.A.Be okani se corava posla.

BT
bili-tartuf
16:07 17.10.2009.

je.je..pa i meni slicí na \"Caricu-Milicu\"...-:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije