Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Alarmantno! Zbog teorija zavjera djeca umiru od ospica, a cjepivo savršeno

Naslovnica 18.2.
Foto: VL
18.02.2017.
u 00:00

Obuhvat cijepljenja protiv ospica u posljednjih je pet godina kontinuirano u laganom opadanju, kaže Bernard Kaić, epidemiolog iz HZJZ-a.

Ospice su se ponovno pojavile u Hrvatskoj. Prije nekoliko dana od njih je obolio sedmomjesečni dječačić iz Brnaza nedaleko od Sinja, a zarazio se u KBC-u Split na pedijatriji boraveći u istoj prostoriji s djetetom s makarskog područja kojem su ospice naknadno dijagnosticirane. S makarskog područja oboljelo je dvoje djece te još dvije osobe u Zagrebu, potvrdili su u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ). Prije dvije godine u Hrvatskoj smo imali manju epidemiju te vrlo zarazne virusne bolesti, tada je od nje oboljelo šezdesetak osoba.

– Moguće je da se sljedećih tjedana razvije epidemija ospica, a to ponajprije ovisi o tome jesu li osjetljive, odnosno neimune osobe bile u kontaktu s bolesnicima u vrijeme kad su bili zarazni – govori Bernard Kaić, epidemiolog iz HZJZ-a.

– Obuhvat cijepljenja protiv ospica u posljednjih je pet godina kontinuirano u laganom opadanju. Međutim, još je uvijek iznad 90 posto za prvu dozu. Obuhvat cijepljenja protiv ospica drugom dozom također je u laganom opadanju, ali je još uvijek iznad 95 posto. Ne mogu procijeniti jenjava li antivakcinacijski pokret u Hrvatskoj ili se pojačava, ali imam dojam da im raste prisutnost na internetu – ocjenjuje dr. Kaić.

A na internetu se lako šire priče koje potpiruju mnoge da i bez jasnih dokaza odluče ne cijepiti dijete.

>>Cijeli članak pročitajte u prilogu Obzor tiskanog izdanja Večernjeg lista ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Jokićeva reforma ide dalje

>>Zvonimir Mršić: Ako Vlada Podravku odluči prodati, neka je ponudi građanima

>>Bačić ravnatelj HRT-a

>>Agrokor čeka restrukturiranje i vlasničko preslaganje

>>Marko Veselica - Odlazak hrvatskog Mandele kojeg se Titov režim bojao i s njim se obračunao

Foto: VLm

Komentara 16

DO
dopizdilomi
22:16 17.02.2017.

Za svaki k... kod zubara ili nekakvom zahvatu moram potpisati nekakvu izjavu da pristajem i skidam odgovornost sa doktora. Neka doktor potpiše izjavu da dijete neće imati nuspojave, razboliti se ili ne daj bože umrijeti i ja ću prvi biti u redu za cijepljenje. S druge strane sjećam se kada sam ja bio mali. U vrijeme ospica i vodenih kozica u školama i vrtićima nije bilo preko 50% djece i ne sjećam se nešto smrtnih slučajeva.

DU
Deleted user
20:55 17.02.2017.

Cjepivo je otrov kojim se djeca i odrasli planski i sustavno truju.

BL
bljak007
22:15 17.02.2017.

Koje frke oko Ospica, ja rođen 1957 godine, kao osmoškolac obolio samo od ospica, došla medicinska sestra kući nabila mi injekciju i nakon par dana, fiju u školu. Ne cjepim se protiv gripe, ne pijem ljekove, ni tablete za bol, i danas hvala bogu 60 godina na vratu. Neznam što su doktori, oprostite bio sam kod doktora, 1997 godine zbog povrede, šivanje, i to je to, jeste budem prehlađen, nedam se i prehlađen radim, i prođe za tri četiri dana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije