Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIJELA KUGA U posljednjih deset godina broj rođenih u Federaciji BiH u velikom opadanju

Alarmantan pad nataliteta, broj djece manji za trećinu

10.05.2009.
u 23:00

Ako ni u čemu drugome, BiH je po prirodnom prirastu sve bliže EU-u. Dugogodišnji pad nataliteta, čime su se bh. građani nekada ponosili, već duži niz godina je u silaznoj putanji, dok je istodobno broj umrlih u blagom porastu. Početkom ove godine te dvije crte su se susrele.

Ne samo da se mortalitet izjednačio s natalitetom, već je u veljači ove godine u FBiH broj umrlih veći od broja rođenih. Tijekom najkraćeg mjeseca u godini, broj umrlih veći je za 31 od broja rođenih. Tako je prirodni prirast dobio negativan predznak, a FBiH se svrstala među zemlje u okruženju te mnoge zemlje EU-a.

Brak i djeca u BiH
Dok se krajem protekloga tisućljeća u Federaciji BiH godišnje rađalo tridesetak tisuća djece, broj novorođenih se iz godine u godinu smanjivao i krajem prošle godine broj novorođenih je manji za trećinu. Tako se 1997. u FBiH rodilo 34.304 djece, dok je u prošloj godini svjetlo dana ugledalo tek 22.520 živorođenih.

Prema navodima Zavoda za statistiku FBiH, pad se očekivao, ali ne ovoliki. Po njima je ovakav pad zabrinjavajući te ga najozbiljnije moraju prokomentirati i poduzeti određene mjere i nositelji političkoga odlučivanja u zemlji.

Hrvatske županije
Premda je više razloga za ovakav pad, najizraženiji su loše gospodarsko stanje i politička nestabilnost u zemlji. Zbog sve veće nezaposlenosti sve manji broj mladih se odlučuje stupiti u brak, a posebice imati djecu. Također se i bh. žene sve kasnije odlučuju imati dijete. Tako je prosječna dob prvorotkinja 25 godina, drugog djeteta 28, a trećeg 31 godina.

Premda se žene iz Bosne i Hercegovine, kao i žene iz razvijenih europskih zemalja, rijetko odlučuju za djecu, prema navodima Nore Selimović iz Agencije, razlozi su različiti. Kako bi prirodni prirast bio pozitivan, sve žene u Bosni i Hercegovini moraju imati najmanje dvoje djece, a danas rijetko tko ima i jedno dijete,

Jedno je sigurno, postajemo stara nacija, kaže Selimović. Premda je natalitet svugdje u opadanju, alarmantni podaci su danas u Posavskoj, Hercegbosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj i Bosansko-podrinjskoj županiji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije