Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv ministra pokrenuta istraga

Aladrovića partneri prepustili premijeru koji poručuje: DORH to treba dokazati

Zagreb: Uručeno 20 ugovora u okviru Poziva 'Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja'
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
16.03.2022.
u 10:17

– Ovo je tek rješenje o istrazi. Da bismo došli do faze u kojoj sud potvrđuje optužnicu, još je puno radnji – kaže Plenković

Priopćenjem USKOK-a definitivno je u utorak potvrđeno kako je protiv ministra rada Josipa Aladrovića i službeno pokrenuta istraga, što je Vlada omogućila odlukom kojom je ministru ukinut imunitet koji ga je štitio od kaznenog progona.

Time je Aladrović postao drugi aktivni član Vlade protiv kojega se vodi kazneni postupak. Prije njega DORH ga je pokrenuo protiv potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, no to što su im dvojica članova pod istragom nije u utorak bila tema sastanka vladajuće koalicije.

Plenković kritizirao DORH

Službeno pokretanje istrage protiv Aladrovića nije se, potvrdili su nam sudionici sastanka, niti spomenulo, što pravdaju ozbiljnom sigurnosnom situacijom. Ipak, među partnerima se moglo čuti i kako se očekuje da će se narednih dana donijeti odluke vezane uz Aladrovićevu sudbinu, posebno nakon što je, o čemu se neslužbeno govori već nekoliko dana, premijeru i sam kazao kako želi otići s ministarske pozicije.

 HDZ-ovi partneri govore i kako je odluka o Aladroviću prepuštena premijeru Plenkoviću, kojemu namjeravaju dati dovoljno vremena da riješi ovu situaciju. Premijer je, pak, na konferenciji za novinare održanoj nakon koalicijskog sastanka, nastojao umanjiti značaj službenog pokretanja istrage protiv ministra. Plenković inzistira kako to ne znači da DORH ima pipljive dokaze protiv Aladrovića.

– Ovo je tek rješenje o istrazi. Da bismo došli do faze u kojoj sud potvrđuje optužnicu protiv nekoga još je puno radnji koje treba provesti i tada možemo govoriti što ćemo dalje – kazao je premijer. A to znači da će Plenković prije bilo kakve odluke pričekati eventualno potvrđivanje optužnice, što su kao trenutak nakon kojega očekuju odlazak osumnjičenih ministara iz Vlade ranije naznačili i neki koalicijski partneri, prije svih reformist Radimir Čačić. Premijer je u utorak ponovo kritizirao DORH zbog, po njemu, krivo postavljenih prioriteta, uvjeren da bi se Državno odvjetništvo više trebalo posvetiti utvrđivanju svih okolnosti oružanog napada na Banske dvore iz 2020. godine. Premijer je uvjeren da je Danijel Bezuh, napadač koji je počinio samoubojstvo, tada pokušao atentat na predsjednika Vlade te da ga je netko nahuškao na takav čin.

– To je za mene u ovakvim sigurnosnim okolnostima prioritet broj jedan za DORH, puno važniji od ovoga – kazao je Plenković. DORH je ponovo kritizirao zbog curenja informacija iz istraga.

– Besprizorna je praksa puštanja informacija pojedinim medijima ili novinarima koje u određenim fazama postupka ne može imati nitko drugi osim onih koji vode postupak. To je politički neprihvatljivo i sramotno – oštar je bio premijer, kojemu su očito zasmetale i najnovije objave prijepiske između Aladrovića i Ane Mandac, bivše pomoćnice bivšeg ministra gospodarstva Darka Horvata, koji je iz Vlade otišao nedavno, nakon što je pritvoren u okviru USKOK-ove istrage.

Pod istragom i Juzbašić

U proširenju istrage, USKOK Horvata sumnjiči da je osobno i posredstvom Mandac zatražio od Aladrovića da prilikom provođenja natječaja zaposli jednu kandidatkinju u HZMO-u, kojemu je Aladrović tada bio na čelu. Aladrović je, prema tvrdnjama tužitelja, to i učinio, i to tako da je, navodno, kandidatkinji po Horvatovu zahtjevu dostavio pitanja koja će joj biti postavljena na testiranju za radno mjesto.

Na temelju takvog postupka, kandidatkinja je na određeno vrijeme zaposlena u HZMO-u, nakon čega je Horvat posredovao i da dobije stalni radni odnos, što je Aladrović i proveo. Mandac je pod sumnjom da je na sličan način od Aladrovića tražila pogodovanje još jednoj kandidatkinji, a uz ova imena, istragom je obuhvaćen i Damir Juzbašić, bivši HDZ-ov gradonačelnik Županje, sada u Domovinskom pokretu. 

>> VIDEO Ruski projektil može doći do Londona u pet minuta, Rusi navode da ga se ne može detektirati

Komentara 3

Avatar AG_Matoševac
AG_Matoševac
11:14 16.03.2022.

Dečka ponijelo, počeo pričati da je nasljednik od Plenkošenka. A Plenkošenko to ne.oprašta!!!

BA
bacenheider
11:02 16.03.2022.

Ja sam za to da se svi koji se ogrijese o zakon i budu kaznjeni.Samo ovo sto citam da se radi o zaposljavanju iz 2017-2018g. gdje je DORH bio sve te godine,sto su radili,a sad u predvecerje moguceg treceg svjetskog rata oni pokrecu istrage protiv ministara i tako destabiliziraju Vladu.Najmanje sto nam je sad potrebno su prijevremeni parlamentarni izbori.

MI
miholjčan
11:26 16.03.2022.

Ne smije niti jedan političar dozvoliti da svojim ponašanjem i postupcima dovede DORH ili USKOK u poziciju da imaju osnove protiv njega započeti istragu. U tom slučaju znači da postoji osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela. Građani su nevini dokk im se to ne dokaže, a političari su krivi jer su imali sumnjivo ponašanje. Političari moraju imati uzorno ponašanje, pa zar se svi trebamo ponašati tako da istražna tijela imaju razloga sumnjati u naše postupke???? Da postoji minimum morala, trenutno bi dao ostavku ili bi bio smijenjen uz velike isprike građanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije