Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR RADA

Aladrović: Potencijalno financijsko dno ove krize teško je procijeniti

Josip Aladrović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.05.2020.
u 09:23

Tradicionalni prosvjed sindikata će zbog epidemije koronavirusa biti online - prvi takav prosvjed u Hrvatskoj. A na njemu će sindikati iznijeti svojih 12 zahtjeva

Jako je teško procijeniti potencijalno financijsko dno ove krize, poručio je ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović jutros u HRT-ovoj emisiji "U mreži Prvog" na temu odražavanje krize s koronavirusom na radnička prava. 

Tradicionalni prosvjed sindikata će zbog epidemije koronavirusa biti online - prvi takav prosvjed u Hrvatskoj. 

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribič poručio je pak da nije pametno smanjivati plaće u javnom sektoru jer će pasti kupovna moć, dok je predsjednik SSSH Mladen Novosel rekao da se sve što se čini u proteklo vrijeme čini više da bude zadovoljan poslodavac, a radniku što ostane., te da će se boriti protiv toga.

VIDEO: Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

Na prosvjedu će iznijeti 12 zahtjeva, među kojima traže i  bolju i učinkovitu javnu upravu, bolju organizaciju rada, da kolektivni ugovori postanu dominantni alat rješavanja problema i eventualno bilo kakvih smanjivanja ili promjene uvjeta, da minimalac bude najmanje 4000 kuna...

Ministar Aladrović je rekao da je dijelu zahtjeva već udovoljeno, poput transparentnosti, dodajući da će transparentni biti i dalje. Rekao je da su tijekom mandata imali vrlo zanimljiv tijek odnosa sa sindikatima te da su u posljednje vrijeme uspostavili Gospodarsko-socijalno vijeće i tako obnovili tripartitni socijalni dijalog.

- Vrlo često se ne slažemo, ali na sjednicama postoji visoka razina korektnosti i razmjene mišljenja, rekao je Aladrović koji je naveo kako je minimalac u mandatu ove Vlade podignut za 754 kune u netu i da sada iznosi 3250 kuna.

Smatra da se nije dogodila kriza da bi taj minimalac i ove godine rastao. 

- Do ove situacije mi imamo apsolutno pozitivne ekonomske tokove i mislim da se samo tržište rada pokazalo da ima nekakve pozitivne trendove, rekao je Aladrović.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribič pohvalio je poteze Vlade, no istaknuo kako je dio novca trebalo ići izravno radnicima. 

- U toj brzini Vlada se nije najbolje snašla pod pritiskom jedne agresivne grupe poslodavaca, rekao je Ribič, dodajući kako smatra da se tu ne radi o zloj namjeri.

Aladrović se složio da je moglo biti bolje dotjeranih detalja, ali poručuje da su kroz ovu mjeru uspjeli ispuniti osnovni cilj - da očuvaju radna mjesta. Naglasio je da brojke još uvijek izgledaju jako dobro kad se usporedimo za zemljama okruženja i drugim zemljama EU-a.

- Jako je teško procijeniti potencijalno financijsko dno ove krize, rekao je Aladrović u HRT-ovoj emisiji.

Što se tiče eventualnog rezanja plaća u javnom sektoru, rekao je da je činjenica da će, što god učinili i koliko god mjere bile snažne, doći do određenog pada plaća u realnom sektoru te da apsolutno nije realno i ne bi bilo nikako društveno dobro jednoj skupini bolje zaštićenih ljudi podizati plaće u trenutku kada imamo realni sektor koji se ne nalazi u sjajnoj situaciji.

 

 

Komentara 1

Avatar NasaPosla
NasaPosla
09:38 01.05.2020.

Ako želite povećanje potrošnje, a da vas to ništa ne košta, smanjite porez na kapitalnu dobit na 6%. Proračun će po toj osnovi imati približno jednak priliv, uz znatno povećanje prihoda od PDV-a, zbog veće potrošnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije