Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'vlast spaljuje tijela'

Aktivisti za ljudska prava: Oboljeli u Sjevernoj Koreji umiru od gladi u 'karantenskim kampovima', nemaju ni lijekove

FILE PHOTO: People wearing protective face masks walk amid concerns over the coronavirus disease (COVID-19) in front of Pyongyang Station in Pyongyang, North Korea
Foto: KYODO Kyodo/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
03.11.2020.
u 18:40

U Sjevernoj Koreji koronavirus se naziva "bolešću duhova", a odgovarajuće testiranje uopće ne postoji, naveo je jedan aktivist

Prema tvrdnjama aktivista za ljudska prava koji djeluje u Južnoj Koreji, oboljeli pacijenti u Sjevernoj Koreji smješteni su u "karantenske kampove" gdje su ostavljeni da umru od gladi. 

Aktivist Tim Peters koji vodi organizaciju Helping Hands Korea rekao je kako izvori iz Sjeverne Koreje tvrde da su kampovi postavljeni u blizini kineske granice. Osobe u njima zatvorene često ostaju bez medicinske njege, a i izgladnjuje ih se, rekao je, prenosi Daily Mail

"Obitelji građana u kampovima moraju doći na rub kampa i donijeti hranu koja će njihove najbliže držati na životu, kao i bilo koja zdravstvena pomagala koja mogu prikupiti", rekao je za The South China Morning Post. 

"Moji izvori pokazuju da su mnogi u tim kampovima već umrli, ne samo od pandemije, već i od gladi i srodnih uzorka", dodaje Peters čija udruga isporučuje medicinske i druge potrepštine Sjevernoj Koreji. 

Dodao je i da se prijavljeno zanemarivanje podudara s informacijama koje su dobili od preživjelih iz sjevernokorejskih zatvorskih logora u kojima zatvorenici dobivaju minimalne količine hrane. Tvrdi da se u Sjevernoj Koreji koronavirus naziva "bolešću duhova" te kako odgovarajuće testiranje uopće ne postoji. Zbog toga se širenje virusa ne može niti pratiti, niti zaustaviti. 

Drugi je aktivist za ljudska prava, koji je htio ostati anoniman, rekao kako su vlasti palile mnoštvo tijela

"Središnje inspekcije vlasti došle su iz Pjongjanga i spalile sva tijela. Stanovnici su vrlo zabrinuti", ustvrdio je. 

Šokantne tvrdnje dolaze nakon što je Kim Jong Un rekao da u zemlji nema koronavirusa. Tijekom govora na vojnoj paradi rekao je i kako je na tome zahvalan. 

VIDEO Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

Komentara 3

DU
Deleted user
12:01 04.11.2020.

Kao prvo: gdje su aktivisti za ljudska prava da se brinu za naša prava koje politika gazi u ime nekakve p(l)andemije? Kao drugo: u Njemackoj se već u kuloarima naveliko govori o "kampovima za oboljele". Onaj sa brkovima je imao takve pogone... Kao treće: gdje su dokazi??? Sve je to rekla-kazala!

Avatar Gordon
Gordon
20:20 03.11.2020.

Sreca, pa ne vjerujem novinarima.

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
05:38 04.11.2020.

I tako kazu"prema tvrdnjama.....*

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije