Naslovnica Vijesti Svijet

Hoće li Irak omogućiti udaju 9-godišnjakinja?

Riječ je o prijedlogu amandmana na zakon o bračnom stanju koji bi omogućio vjerskim vođama da upravljaju bračnim ugovorima
14. studenoga 2017. u 16:39 3 komentara 805 prikaza
Mosul
Foto: Andrea DiCenzo/DPA/PIXSELL

Novi zakon koji bi mogao legalizirati brak s djecom od samo devet godina u Iraku bio bi katastrofalan i unazadio bi ženska prava za pola stoljeća, upozoravaju aktivisti.

Bračni par Wisam i Shaymaa nade i strahove pretočili u kazališnu predstavu Irački Romeo i Julija u Hrvatskoj traže mir

Riječ je o prijedlogu amandmana na zakon o bračnom stanju koji bi omogućio muslimanskim vjerskim vođama da upravljaju bračnim ugovorima, piše Guardian

Neke vjerske sekte u Iraku vjeruju da je supruga proroka Muhameda imala devet godina te kažu da se djeca te dobi mogu vjenčati, dok drugi vjeruju da djeca to mogu učiniti kada uđu u pubertet.

Skupine za ženska prava i skupine građanskog društva prošlog su vikenda protiv ovog amandmana održale i javne prosvjede.

- Ovaj zakon u suprotnosti je s međunarodnim konvencijama i nacionalnim zakonodavstvom u Iraku. Ako bude usvoje, u praksi će svaka vjerska sekta slijediti svoje vođe. Bit će to katastrofalno za ženska prava - rekao je Suad Abu-Dayyeh iz organizacije Equality Now, čije je središte u Jordanu.

Mosul
1 / 7
Potres u Iraku
Potres u Iraku TRAGEDIJA Više od 400poginulih u snažnom potresu, neki su zatrpani pod ruševinama Potres 204 km od Bagdada! Potres jačine 7,6 po Richteru pogodio Irak! Najmanje 10 mrtvih i 50 ranjenih Papa Franjo Svećenici pedofili Papa iskreno priznao grešku Crkve i dodao: 'Nikada neću pomilovati zlostavljača djece'
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar Linux
  Linux:

  ovo je malo prebolesno

 • kelab:

  Ne, neke vjerske sekte nego je po muslimanskim spisima muhamed ozenio aishu kad je bila 6 a konzumirao brak s njom kad je bila 9. (Ovo nema veze s Islamom - Isalm je cist ko suza, samo je prorok prljav, ... prikaži još!v, a nije on tako mislio, eto dogodilo se, kultura, ...). To i nije problem. Problem postaje kad to netko spomene. Ne bih se cudio da admin odbije ovaj komentar. Mozda ima bolji.

 • nogogaz:

  prije su imali sadama... ali sad su jim SAD omogućile demokraciju....