Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prokup dionica

Ako želi, MOL može prodati svoj udio u Ini

ina
Foto: Robert Anić/Pixell
Autor
Ivanka Toma
13.11.2013.
u 19:00

Nagađa se da bi novi vlasnici mogli biti naftaši iz Rusije, Azerbajdžana ili netko s Arapskog poluotoka

Vlada je, čini se, prelomila oko Ine i uskoro bi mogla uslijediti javna objava da su Mađari, odnosno MOL, slobodni prodati svoj udio u Ini

.– Ne mislimo ništa loše o MOL-u, ali ako žele, neka prodaju svoj udio – kaže nam sugovornik iz samog vrha Vlade napominjući da dio vladajućih političara koji donosi odluke o sudbini hrvatske naftne kompanije razmišlja upravo na ovaj način. Ova informacija ujedno govori kako Vlada, u slučaju da se MOL na kraju ipak odluči riješiti svojih dionica, neće koristiti pravom prvokupa i otkupljivati ih.

Daljnji plan Mađara

Nakon ove vijesti sve više na težini dobivaju nagađanja kako bi se kao novi suvlasnici u Ini mogli pojaviti naftaši iz Rusije, Azerbajdžana ili netko s Arapskog poluotoka. Nagađalo se i da bi MOL svoje dionice mogao prodati nekoj od kompanija iz ovih područja te da bi Vlada novome vlasniku koji bi ušao u Inu na mjesto MOL-a mogla prodati i dio od svog preostalog 49-postotnog udjela u Ini.

No, naš sugovornik iz Vlade kaže da o tome nema ni govora. S jedne strane, Vlada nema novca kako bi iskoristila pravo prvokupa i vratila vlasništvo u Ini, ali s druge strane, proračunski deficit s kojim je suočena ipak nije takav da bi se prodavale dionice koje su ostale u državnom vlasništvu. Bude li javno objavila ovaj svoj stav da MOL slobodno proda svoj udio u hrvatskoj naftnoj kompaniji, Vlada će pritisnuti mađarske partnere u Ini da se također izjasne o tome kakav im je daljnji plan.

Ulaz na europsko tržište

S jedne strane MOL stalno priprema prodaju svojih dionica, a s druge strane pregovara i ponaša se kao da ostaje u kompaniji. I iz nekih ranijih izjava koje su dolazile iz krugova bliskih Vladi moglo se čuti kako Vlada ne bi imala ništa protiv toga da se, umjesto MOL-a, u Ini pojavi neka kompanija koja ima vlastite izvore nafte i koja bi mogla jamčiti razvoj Ine u regionalnog igrača. Takva bi kompanija, smatraju, bila korisna za razvoj Ine, a i Ina bi njoj mogla koristiti kao ulazna vrata na europsko tržište.     

Ključne riječi

Komentara 3

KO
kolarjeva3
19:26 13.11.2013.

Hrvatska mora kupiti dionice od MOLa

TZ
TEZNO ZAKON
19:53 13.11.2013.

Treba istraziti kako je uopce INA prodana Madjarima i pod kojim uvjetima, koliko je bilo kriminala i ako je bilo onda taj ugovor proglasiti nevazecim zbog kriminala! Ovako danas se vec raspravlja o INI i prodaji a o kriminalu nitko ni rijeci a svi znamo da je kriminala bilo !

Avatar Aristarh
Aristarh
22:12 13.11.2013.

Ispravan stav vlade. I da vlada ima novaca za otkup dionica od MOL-a, na njenom mjestu isto bih postupio. Sada slijedi pad dionica INE i tu leži kvaka koju MOL nastoji izbjeći. MOL će platiti prljavu rabotu, i to slijedi.i. Sad je za očekivati da MOL popusti u prvobitnim zahtjevima hrvatske vlade ali bih na mjestu vlade, nakon toga još malo pojačao zahtjeve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije