Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čitaj s moje igle: Znameniti broševi Madeleine Albright na izložbi i u knjizi

Ako vidite balone, super, no pauka se jako pazite

albright
AFP/Pixsell
06.10.2009.
u 17:39

Madeleine Albright svojih tristotinjak broševa shvaća kao vizualni pregled svoje diplomatske karijere. Ona osobno voli da ih nazivaju “iglama” jer, kaže, “broš” zvuči pretenciozno.

Kad je bivša američka državna tajnica Madeleine Albright dolazila u Zagreb na teške pregovore s predsjednikom Franjom Tuđmanom, s čijim se poimanjem demokracije nije najbolje slagala, presudno je bilo vidjeti koji je broš stavila za tu priliku.

Sudionici sa susreta nisu otkrivali previše, ali po brošu se znalo koju poruku Amerike nosi. Stršljen ili pauk bili su loš znak, a baloni ili američka zastava, koji su prevladavali nakon 3. siječnja 2000., dobar.

Madeleine Albright svojih tristotinjak broševa shvaća kao vizualni pregled svoje diplomatske karijere. Ona osobno voli da ih nazivaju "iglama" jer, kaže, "broš" zvuči pretenciozno, a izuzev onih koje je dobila na poklon od drugih političara, riječ je uglavnom o jeftinoj robi koja je kupljena zbog ideje, a ne materijalne vrijednosti.

Čuveni broševi izloženi su prije nekoliko dana u Muzeju umjetnosti i dizajna u New Yorku, a Albright objavljuje i knjigu pod naslovom "Čitaj s moje igle: priče iz diplomatske kutije nakita". Počelo je 1994., objašnjava. Nakon što ju je irački tisak okrstio "zmijom", Madeleine je kupila broš zmije i stavila ga u znak poruke za Sadama.

- Uskoro sam, bez stvarne namjere, shvatila da je nakit postao dijelom mog osobnog diplomatskog "arsenala" - objasnila je u knjizi.

Ključne riječi

Komentara 1

AL
alijagjas
07:24 08.10.2009.

To prokleto cionisticko djubre crkava od teske bolesti. Samo se nadam da ce potrajat, jer drugo nije ni zasluzila!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije