Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVA IRA

Ako stupi na irsko tlo, kraljica će postati naša ‘legitimna meta’

Kraljica Elizabeta u Australiji
AFP
Autor
Zorana Bajt
26.04.2011.
u 19:09

Zadnji britanski monarh posjetio je Irsku 1911. godine. Irski nacionalisti smatraju da je posjet velika uvreda

Prava IRA, skupina koja se odcijepila od Irske republikanske armije, zaprijetila je da će intenzivirati napade na policiju, a britanskoj kraljici Elizabeti II., koja od 17. do 20. svibnja treba posjetiti Irsku, poručila je da nije dobrodošla, prenosi BBC.

Ratni zločin

“Engleska kraljica tražena je zbog ratnih zločina u Irskoj i nije poželjna na irskom tlu. Njezin posjet je uvreda. Učinit ćemo sve što možemo kako bi ona i njezine pristaše dobili tu poruku”, glasila je prijetnja koju je maskirani muškarac pročitao pred kamerama BBC-a na groblju u Londonderryju. Policija je ozbiljno shvatila prijetnje još prošlog tjedna kada je neimenovani pripadnike prave IRA-e izjavio kako je engleska kraljica “legitimna meta”, prenosi The Guardian. Prava IRA, koja je 2009. ubila dvojicu britanskih vojnika, najavila je da će napadati policajce “bez obzira na njihovu vjeroispovijest, podrijetlo ili motive”. Posljednji napadi bili su usmjereni na novoutemeljenu policiju u kojoj sada ima oko 30 posto katolika. Policiju su prije činili uglavnom protestanti.

Prema pisanju The Guardiana, među mladim Ircima ima sve više onih koji takve metode podržavaju.
– Ubojstva policajaca opravdana su kako bi se Irska oslobodila britanskih okupatora. Kada je 2009. ubijen policajac Stephen Carroll, većina mojih prijatelja pozdravila je to ubojstvo. Kada su čuli što se dogodilo, nisu imali s tim nikakvih problema. Ni meni to nije problem. Možda je tužno za njega i njegovu obitelj, ali napad je bio usmjeren na ono što predstavlja njegova uniforma – britansku vlast na sjeveru Irske – izjavio je za britanski list Ciaran Collins (33). Zadnji britanski monarh koji je posjetio Irsku bio je kralj George V. 1911. godine.

Novi odnosi

Britanski veleposlanik u Irskoj Julian King izjavio je da posjet znači da su u proteklih nekoliko godina međusobni odnosi daleko stigli u pozitivnom smjeru.
– Posjet označava snagu ekonomskih i političkih veza. On će biti i odlična prilika da se to proslavi i da se i dalje izgrađuju jake veze koje postoje između dvaju otoka – ocijenio je veleposlanik King.

Njegovo mišljenje ne dijele bivši članovi IRA-e, poput 65-godišnje Josephine Hayden koja je odslužila višegodišnju zatvorsku kaznu.
– Ne bih imala nikakvih problema ako snajper pogodi kraljevsku povorku. To bi bilo pravedno jer kraljica je zapovjednica britanskih vojnika koji su okupirali našu zemlju – izjavila je Josephine Hayden za The Observer.

Ključne riječi

Komentara 86

ST
Stockholm
12:55 27.04.2011.

Fantemlati, a koliko si ti to fanta vec danas izmlatio? Nijednog? Nije ni cudo, jer bi se fant mogao i braniti i udariti te po surli. Lakse je ocito tu u VL mlatiti praznu slamu, Slamomlate moj!

KT
Kralj Tomislav
19:30 26.04.2011.

Irci mi smo uz vas...........................

MI
mikistjep
18:33 28.04.2011.

A opet kod naseg predsjednika je Boris Tadic najradje vidjeni gost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije