Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADARSKA DALMA Bivše zaposlenice točno deset godina traže pravdu zbog otkaza

‘Ako se Pašalić ne nagodi, evo nas skoro ispred Frape’

04.12.2008.
u 14:24

ZADAR – Točno deset godina kasnije našli su se na istome mjestu gdje su, kako je rečeno na današnjem prosvjednom skupu, do prije deset godina radili i od tog rada živjeli. No prije točno deset godina odatle su bačeni na cestu i dobili otkaze.

Neki bez otpremnina
Njih sedam, deset godina kasnije, još uvijek očekuje istu pravdu. Tvrde, naime, da su prije deset godina otjerani bez razloga, ali i bez papira, otpremnina i ugovora o raskidu radnog odnosa sa zadarskom Dalmom te da za to nisu dobili nikakvo obeštećenje. No pozivaju se i na presudu Vrhovnog suda koji je, kako su rekli, njihove otkaze proglasio nezakonitima.

Oni su dio od ukupno tridesetak bivših radnika Dalme koji su otpušteni prije desetak godina, no, za razliku od ostalih, njih sedmero nisu dobili odštetu, odnosno otpremnine jer su se u međuvremenu zaposlili?!

– Ja i moje kolege morali smo od nečeg živjeti i zaposlili smo se nakon otkaza Dalmi u drugim tvrtkama. Sada smo, navodno, samo zbog toga ostali bez novca koji su zbog otkaza nagodbom dobili ostali radnici Dalme. Ja sam u ovoj tvrtki radila kad sam imala 18 godina pa potom i još 20 godina i nakon svega sam završila na cesti bez ikakva obrazloženja – rekla je jedna od bivših radnica zadarske Dalme Meri Miočić koja je istaknula kako očekuje nagodbu s vlasnikom tvrtke Franjom Pašalićem.

Naime, Franjo Pašalić je točno prije godinu dana pristao na nagodbu s dvadesetak radnika kojima su isplaćena oko tri milijuna kuna za zaostale plaće i otpremnine. Taj je čin Vedran Uranija, pravni zastupnik zadarskog ogranka Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i bivših radnica zadarske Dalme, nazvao odličnom nagodbom pa vjeruje u sličan ishod i u slučaju preostalih djelatnika Dalme.

Tvrdi kako je baš sada vrijeme darivanja, ali da bivše radnice ne traže dar nego ono na što imaju pravo.

– Kada sam počela raditi s 18 godina, Dalma je imala tri dućana. Samo je zbog našega rada došlo do toga da je Dalma imala 20-tak trgovina u Zadru. I samo na temelju toga vlasnik Dalme uspio je podići kredite pa mu poručujemo da ćemo ako ne dođe do nagodbe, vrlo skoro doći pred Marinu Frapu i prosvjedovati – rekla je Meri Miočić uz podršku bivših ukupno sedam radnika i radnica.

Osma je povjerenica
Osma bivša zaposlenica, koja je danas nazočila na prosvjednom skupu ispred nekadašnje trgovine, jest sindikalna povjerenica Jadranka Radulović. Za razliku od sedmero kolega i kolegica koji potražuju nekoliko stotina tisuća kuna, Jadranka Radulović potražuje gotovo milijun kuna i najavljuje traženje pravde sve do međunarodnog suda u Starsbourgu.

– Ja sam otpuštena još dvije godine ranije, a ukupno su me otpuštali čak četiri puta. Optuživali su me za krađe, čak i radnih knjižica, a na kraju još uvijek nisam riješila svoje zahtjeve – rekla je Jadranka Radulović ogorčena i na pravosuđe koje ju je, kako je rekla, godinama ignoriralo, a potom i presudilo protiv njezinih zahtjeva.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije