Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povjesničar latas:

'Ako rehabilitiraju Dražu, Srbija će imati problema sa susjedima'

sud, sudnica
Davor Puklavec/Pixsell
29.01.2013.
u 14:10

Kao svjedok SUBNOR-a na sudu u Beogradu o četničkom zapovjedniku govorio je povjesničar Branko Latas koji se od 1960. godine bavi istraživanjem djelovanja četnika i Draže Mihailovića

BEOGRAD – Pred sudom u Beogradu nastavlja se proces za rehabilitaciju četničkog vojvode Dragoljuba Draže Mihailovića. Kao svjedok SUBNOR-a o četničkom zapovjedniku  govorio je povjesničar Branko Latas koji se od 1960. godine bavi istraživanjem djelovanja četnika i Draže Mihailovića s obzirom da je radio u Vojno-istorijskom institutu.

Na institutu se nalazi oko 120.000 dokumenata četničkog porijekla, od kojih su neki iz britanskih i američkih arhiva. Prilikom svjedočenja Latas je sucima predao i knjigu pod nazivom Suradnja četnika Draže Mihailovića sa okupatorima i ustašama 1941.-1945.

– Tu se nalaze podaci o suradnji Mihailovića sa nacifašistima u Srbiji i izvan nje. Tu su pisma o ponudi Mihailovića za suradnju sa Nijemcima u jesen 1941., kao i sastanak sa njima u selu Divci. U zborniku su i Mihailovićeva pisma iz travnja 1945. Paveliću i Stepincu s prijedlogom zajedničkih napora da se zaustavi napredovanje partizana. Mihailović nikada nije izdao niti jednu zapovijed protiv okupatora, rekao je Latas u razgovoru za dnevni list Danas.

Pokazao je i četničku mapu velike Srbije kojom se svojataju cijela Bosna, dijelovi Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Bugarske i Albanije.

- Ako sad rehabilitiraju Dražu, mi ćemo imati velikih problema i sa tim državama. Vidite, i ovo traženje groba Mihailovića unosi samo razdor u zemlju, istakao je Latas. 

>> Četnički vođa Draža Mihailović od danas i službeno mrtav

Komentara 10

SR
srbujanovska
14:32 29.01.2013.

Ja sam videla Kip Draze MIhajlovica u Bosni i Hercegovini predsjednik Srbije se zaklinjuje u to isto sto je i Draza Mihajlovic Vlada srbije je i sastavljena od Miloseviceve EX vladavine cemu problem toliko znacaja, Ako je predsjedni te srbijeje jos uvjek taj covjek koji ne porice da je djelovao u Hrvatskoj tokom agresije !?

NE
Neoprijedeljena
18:27 29.01.2013.

Rehabilitacija Draze Mihajlovica nema veze sa susedima Srbije, a jos manje sa predsednikom Nikolicem. Mislim da je vreme da se prestane sa nacionalnom mrznjom i separatizmom. Vredjanje drugih nacija i neukusne izjave samo govore o onima koji sebi daju za pravo da ih izgovaraju.

BR
Brandfackel2
14:26 29.01.2013.

Ako se u Hrvatskoj slavi i veliča Broz, ne vidim razloga zašto u Srbiji ne bi rehabilitirali Dražu!? Njihova borba imala je zajednički cilj, Jugoslaviju. Jedina bitna razlika je činjenica da su se Brozovi ćosavi borili za komunističku , aa Dražini bradati za monarhističku Jugoslaviju. Imali su također i zajedničke neprijatelje, Hrvate i Njemce. Mislim da su već pred desetak godina rezolucijom srbijanskoga parlamenta partizani i četnici de facto izjednačeni pa bi najbolje bilo da se Dražine posmrtne ostatke pokopa zajedno sa Brozovim u Kući cvijeća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije