Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raketni sukob

Ako Pyongyang lansira projektil, Japan će ga srušiti

Sjeverna Koreja (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/3
08.12.2012.
u 08:01

Iza Sjeverne Koreje stoji Kina, a ona ovim želi razvući američke snage i pokazati se kao snažna vojna sila

Sjeverna Koreja u posljednjoj je fazi pripreme za ponovno ispaljivanje dalekometne balističke rakete kakvu su već pokušali lansirati u travnju ove godine, a koja se raspala nakon samo nekoliko minuta leta. Prema procjenama, režim iz Pyongyanga pokušat će ju ispaliti između 10. i 22. prosinca, po istoj putanji koja je korištena i u travnju, a raketa bi na sebi nosila sjevernokorejski satelit koji će pokušati ostaviti u Zemljinoj orbiti. I danas, baš kao i prije pola godine, ova je najava uzburkala duhove i podigla tenzije. Japan je najavio da će presresti sjevernokorejski projektil, a SAD u ovo područje šalje ratne brodove.

Dizanje pripravnosti

– Ne radi se samo o lansiranju rakete, riječ je o puno složenijem pitanju. Iza Sj. Koreje stoji Kina, a lansiranje balističkog projektila dolazi samo nekoliko mjeseci nakon eskalacije kinesko-japanskih odnosa zbog spornog otočja u Tihom oceanu – kaže vojni analitičar i geostrateg, admiral Davor Domazet Lošo.

Prema njegovim tvrdnjama, radi se o svojevrsnom kineskom “pokazivanju mišića”, ali i o dodatnom razvlačenju američkih snaga diljem svijeta, što u globalnoj slici odgovara i Rusiji.

– Amerika je angažirana u Afganistanu, njezin je zamah oslabio na jugoistoku Europe, a sada ih dodatno napreže i dizanje pripravnosti u jugoistočnoj Aziji. To je dio taktike Kine kojim ona želi postati sila na području Tihog oceana, Pyongyang je samo sredstvo – kaže admiral Domazet Lošo. Koliko su njegove tvrdnje točne, govori i podatak da se na japanskim otocima u okrugu Okinawe razmještaju i sustavi Patriot PAC-3 kojim će japanska vojska pokušati srušiti sjevernokorejsku raketu. Datum lansiranja nije definiran, no analitičari vjeruju da su ključna dva datuma. Prvi je 17. prosinca, prva obljetnica smrti Kim Jong-ila, dok je drugi datum koji bi režim mogao iskoristiti za lansiranje rakete 19. prosinca, dan kada se u Južnoj Koreji održavaju predsjednički izbori.

Patrioti na Okinawi

U svakom slučaju, situacija je uzavrela. Japanska zračna kompanija Nippon airways prilagodila je planove leta svojih zrakoplova, koji sada obilaze područje kroz koje će lansiranje biti izvedeno, a američka mornarica priprema se za sve mogućnosti.

– Razmještamo brodove tamo gdje će njihovi sustavi biti najefikasniji – najavljuje admiral Samuel Locklear.

>>Ne odustaju: Sjeverna Koreja najavila lansiranje nove rakete

Komentara 23

Avatar future Gohan
future Gohan
10:13 08.12.2012.

Od kad slušam teze Loše Domazeta, taj nije pogodio ama baš niti jednu jedinu stvar!! Gori je od Nostradamusa... nek se primi nekog drugog posla...

Avatar Alfons_x
Alfons_x
10:53 08.12.2012.

Gladnih u Hrvatskoj nema, nema ih ni u Grčkoj, nema u SAD...ali zato GLADNIH u Koreji koliko hoćeš.......to što jedan SAD ima beskućnika više nego Hrvatska stanovnika, to što SAD ima siromašnih više nego S. Koreja stanovnika.....ma koga to zanima? Bitno je da vojska koja ratuje diljem svijeta ima za jesti......slušamo mi već godinama o "gladnima" o diktaturama, u BAŠ SVAKOJ državi koja nije vazal SAD i "saveznika" (čitaj sluga) Ipak kažu.....svaka sila do vijeka....sve imperije do sada su propale na način da više ne postoje SAME OD SEBE

MA
Macaktom
08:50 08.12.2012.

zapad sankcijama održava diktaturu na vlasti da nema sankcija režim bi davnih dana pao ili omekšao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije