Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka policije

Film koji je digao javnost na noge: 'Silovali su te? Sama si kriva!'

'crna...zgb...29.04.2005 ilustracija za silovanje snimio:boris scitar'
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
30.11.2014.
u 09:28

Video policije s juga Mađarske želi upozoriti, ali i senzibilizirati djevojke na temu nasilja nad ženama. U studentskom gradu Pečuhu, ovaj se film prikazuje u školama - kao mjera predostrožnosti, prevencija protiv silovanja. Ali podigla se velika prašina zbog kontroverznog filma.

Kratka suknja i konzumacija alkohola - ukoliko te takvu siluju, onda si sama kriva.

To je ukratko poruka kratkog filma mađarske policije s ciljem prevencije nasilja nad ženama.

Film započinje bezazleno. Tri mlade djevojke, napadno našminkane i "slobodno", odnosno, seksi obučene, ispijaju alkoholno piće. Smiju se i slušaju glasnu glazbu. Zapravo, jedino što žele je zabaviti se u ovom klubu. Smiju se još glasnije, piju još više alkohola, upoznavaju nekoliko mladića, koketiraju s njima i ljube se. No, zabava se odjednom pretvara u vrlo ozbiljnu situaciju.

Rez. U sljedećoj sceni se vidi jedna od djevojaka kako sjedi u jednoj mračnoj sporednoj ulici. Njezina je odjeća poderana, šminka razmazana. Traumatizirana šuteći gleda ispred sebe. U tom se trenutku pojavljuje tekst: "Protiv ovoga možeš nešto učiniti".

Video policije s juga Mađarske želi upozoriti, ali i senzibilizirati djevojke na temu nasilja nad ženama. U studentskom gradu Pečuhu, ovaj se film prikazuje u školama - kao mjera predostrožnosti, prevencija protiv silovanja. Djevojke koje glume u njemu su poznate nacionalne glumice; među njima je čak i jedna aktivistica za jednakost spolova, piše Deutsche Welle Poruka ovog filma je vrlo jednostavna i jasna: "Ako postaneš žrtva seksualnog nasilja, sama si kriva."

Foto: Youtube/South Pasadena Police Department

Žrtva postaje počinitelj

Ovaj je film podigao veliku prašinu u mađarskim medijima. Na internetskom portalu YouTubeu pogledalo ga je u kratkom vremenu više od 130.000 osoba. Posebno su kritično na njega reagirale organizacije za ženska prava. Neke su uputile prosvjed lokalnim vlastima kako se ovaj film više ne bi smio prikazivati u školama. One ukazuju kako se u njemu zamjenjuju uloge žrtve i počinitelja, ali ne samo to - on zapravo dodatno budi agresiju prema ženama. Osim toga, slika društva koja iz njega proizlazi snimljena je iz perspektive ultrakonzervativnih i patrijahalnih slojeva. On ne samo da prikazuje u krivom svjetlu samo žene, nego i muškarce - predstavljajući ih kao potencijalne nasilnike gonjene isključivo nagonom. A to je, kažu aktivistice, slika koja ne odgovara stvarnosti.

"U filmu se djevojkama i njihovom ponašanju pripisuju odgovornost i krivnja za silovanje", kaže Birte Rohles iz organizacije Terres der Femmes u razgovoru za Deutsche Welle. No, nažalost, ovakav način razmišljanja je vrlo raširen - njega se ne nalazi samo u Mađarskoj - a što je najgore upravo se ovakva pogrešna slika vrlo često koristi u kampanjama protiv nasilja nad ženama. "Pokušava se senzibilizirati žrtve da se bolje zaštite. No, nitko ne vrši prevenciju kod potencijalnih počinitelja", kaže Rohles.

Počinitelji najčešće iz najužeg kruga

"Osim toga, video poručuje da se najveći broj silovanja događa noću na ulici, nakon izlaska iz diska. No, najviše seksualiziranog nasilja događa se u obitelji, partnerstva ili unutar kruga prijatelja - u vlastitom stanu, a ne noću na ulici. Ovaj mit policija još više širi iako bi to ona na osnovu svojih statistika zapravo dobro trebala znati", kaže Birte Rohles.

No, do sada se o spomenutom filmu nisu željeli izjasniti ni predstavnici nadležnih policijskih lokalnih niti pokrajinskih ureda. Oni su isključili i svoje internetske stranice na društvenim mrežama i na YouTubeu. Policajci iz zapadnog dijela Mađarske čak su se solidalizirali s kolegama u Pećuhu. Oni su, primjerice, objavili tekstove u kojima iznose svoja iskustva koja pokazuju kako ponašanje djevojaka itekako igra veliku ulogu u prevenciji protiv nasilja: i oni tvrde kako djevojačke čari provociraju nasilje.

>>'Na svako prijavljeno silovanje, u Hrvatskoj se događa 10 do 15 neprijavljenih'

Komentara 14

Avatar rajetin
rajetin
10:32 30.11.2014.

Istu poruku poslale bi im majke - ne dovodite se u situaciju koja može izmaći kontroli. Što je tu sporno ili uvredljivo? Niti mladići s kojima piju i ljubakaju se ne mogu se možda pod utjecajem alkohola ponašati racionalno. Dakle,, ne kaže im policija da su krive, nemoralne ili nešto treće, već da se dovode u opasnost. I u pravu je.

Avatar d-ano
d-ano
11:02 30.11.2014.

Ne vidim ,nista lose u filmu ..bolje sprijecit nego lijecit,,,mislim da je zlonamjerno film interpretiran,Stvar vidjenja pojedinca i njegovo osobno iskustvo prebacivanje krivice na drugog. Fizika kaze akcija -reakcija.

DU
Deleted user
11:18 30.11.2014.

glu..post.....nitko ne opravdava ponasanje muskaraca a isto tako ne osudjuje ponasanje zena....to bi bilo u najmanju ruku neposteno...govori se o tome da neke situacije u ponasanju mogo dovesti do nekih posljedica. na zalost nase drustvo je takvo. zasto ici ponekad glavom kroz zid kad znas da ti moze skoditi. radi se o vjerojatnosti da ti se nesto desi i da moras biti oprezan...isto kao da ti netko kaze da je nekim kvartom opasno setati nocu...pa ti setaj ako te to zabavlja...poruka je da djevojke moraju biti oprezne i da neka ponasanja mogu dovesti do tragedije. jer svijet je pun ludj....aka...na zalost....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije