Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prof. dr. sc. Josip Đelmiš:

Ako porođaj ide sporo, ne treba ga voditi vaginalno

16.02.2016., Ivankovo - Matea Jankovic nakon sto je ostala trudna potpomognutom oplodnjom i iznijela cijelu trudnocu do kraja, rodila je mrtvo dijete zbog nesavjesnog ponasanja i niza gresaka ginekologa u vinkovackoj bolnici.
Foto: Davor Javorovic/PIXSEL
18.02.2016.
u 19:00

Smijenjen je sanacijski upravitelj bolnice u Vinkovcima

Ispovijest mlade majke Matee Janković koja je u vinkovačkom rodilištu na porođaju ostala bez svojeg sina šokirala je javnost, ali i potaknula druge rodilje koje se javljaju sa svojim iskustvima iz tog rodilišta. Iz bolnice ova mlada žena nije dobila nikakav odgovor, a motiv da javno iznese traumu koju je doživjela jest da spriječi da se nekomu drugom ne dogodi isto, poručuje. Drago joj je, kaže nam, da se sada javljaju i druge žene i govore o svojim iskustvima, a ona sama u vinkovačku bolnicu više neće kročiti. Iz te je bolnice jučer pak otišao sanacijski upravitelj kojeg je odlukom Vlade zamijenio nekadašnji ravnatelj dr. Krunoslav Šporčić.

Postavljanje prave indikacije

“Protiv sanacijskog upravitelja kao odgovorne osobe i zdravstvene ustanove podnesen je optužni prijedlog za pokretanje prekršajnog postupka s obzirom na to da je zdravstvenoj inspekciji onemogućeno obavljanje zdravstveno inspekcijskog nadzora i nisu pruženi potrebni podaci te je prekršajni sud izrekao novčane kazne. Zbog gore navedenog, kao i niza drugih nepravilnosti u radu, sanacijski ravnatelj danas je na sjednici Vlade RH razriješen dužnosti”, stoji u priopćenju Ministarstva zdravlja.

Ovoj je obitelji to zasigurno manje bitno jer će pravdu tražiti na sudu tužbom protiv liječnika koji je obavljao porođaj. Što se na porođaju događalo, provjerit će stručno povjerenstvo Ministarstva zdravlja, čije je rješenje o osnivanju jučer potpisao ministar zdravlja dr. Dario Nakić.

Priča je to koja je, nadalje, potaknula i temu je li tragedija mogla biti spriječena obavljanjem carskog reza na koji je Matea Janković potpisala pristanak, a za koji rodilje koje komentiraju i ovaj slučaj tvrde da se izbjegava obavljati u hrvatskim rodilištima. Brojke ih dijelom demantiraju u takvom stavu jer je završetak porođaja carskim rezom bitno češći posljednjih godina nego je to bilo prije, ali je činjenica da se u hrvatskim rodilištima također napravi podosta manje carskih rezova no u susjednim zemljama. Ugledni ginekolog prof. dr. sc. Josip Đelmiš kaže da se “ne može reći da se u našim bolnicama izbjegava carski rez jer je prosjek učestalosti carskih rezova u RH 20 posto”.

– Važno je postaviti pravu indikaciju za carski rez budući da taj zahvat nosi veću smrtnost rodilja. Iskusan opstetričar može predvidjeti trajanje i moguće komplikacije tijekom porođaja. Cilj svakog ginekologa/opstetričara jest poroditi vitalno i zdravo dijete. Važno je na vrijeme prepoznati patološku trudnoću i patološki porođaj te na vrijeme intervenirati. Iako je trajanje carskog reza u prosjeku oko 40 minuta, to nije razlog da se porođaji češće dovršavaju carskim rezom i kada ne postoji indikacija – objašnjava ovaj liječnik kojeg smo upitali postoji li kakvo “propisano” vrijeme kada se treba prestati inzistirati na vaginalnom porođaju. Česte su priče rodilja o cjelodnevnom boravku u rađaonici.

Visokorizična trudnoća

– Nema opravdanja tvrdoglavo voditi porođaj vaginalno, stimulirati trudove oksitocinskom infuzijom u slučajevima kada porođaj sporo napreduje – objasnio je ovaj liječnik iz zagrebačke Klinike za ženske bolesti i porode.

Tako je bilo, naime, i u slučaju te 24-godišnjakinje koja je, kako kaže, od 7.30 sati bila priključena na drip, a porođaj je trajao sve do 20.30 sati. Nadalje, njezina je trudnoća smatrana visokorizičnom jer je riječ o začeću potpomognutom oplodnjom, a ona sama ima trombofiliju i probleme s visokim krvnim tlakom.

– Zbog češćih komplikacija trudnoće i porođaja trudnoća nakon izvantjelesne oplodnje porođaj se češće dovršava carskim rezom. U ovom konkretnom slučaju bila je trudnoća nakon izvantjelesne oplodnje i takve trudnice imaju brojne komplikacije te ih u Petrovoj češće dovršavamo carskim rezom – dodaje prof. Đelmiš.

Inače, iz ministarstva su poslali i rezultat lanjskog nadzora rodilišta u Hrvatskoj i pravila dobre prakse su zadovoljena. U vinkovačkom rodilištu, ponavljamo, nije bilo moguće obaviti nadzor. 

>> Liječnik mi je u prolazu hladno dobacio: Dijete ti je umrlo... 

>> Nakon šest godina počelo drugo suđenje za smrt bebe

Komentara 8

DU
Deleted user
20:02 18.02.2016.

Ne mogu govoriti o konkretnom slučaju jer nemamo sve podatke, ali mogu samo reći da zbog se zbog konfora ginekologa, vjerojatno dijelom i zbog straha od ovakvog linča, ginekolozi u HR puno previše odlučuju za operacijski zahvat Carskog reza. Namjerno govorim operacijski zahvat jer to on doista i jest sa svim mogućim komplikacijama takvog zahvata. Tu su jasno i pritisci "pametnih" rodilja koje misle da je to bolje rješenje od prirodnog poroda. U svakom slučaju broj sekcija u HR je preko 17% s tendencijom rasta.

PA
partizancina
19:53 18.02.2016.

Stravicno,,,,pa taj doktor je jedan obican ubojica ....kaze skocio je jadnoj zeni na trbuh u kojem se je nalazilo nerodeno dijete....neznam zasto nije vec uhicen i zasto mu se nije oduzela doktorska licenca,,,,sto radi Hrvatska policija.....u kukamo kako se malo dijece rada...BOZE MOJ.

LA
LANA555
20:51 18.02.2016.

Ako taj doktur uzme advokate cedu i jadranku bice da je doktur nevin .Ja bi mu oci skopala .I oko imalo ima malo ljuskosti ovaj doktur bi trebao dobit otkaz i da nikad vise ne bude ljecnik.Pa bi u buduci svi drugi bili ķako spada.Ovo je jadno i tuzno a pogotovo toj majki.Moze ga biti sram i stid.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije