Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
duhanci

"Ako ne počnu pregovori, i na traktorima ćemo u Zagreb"

'virovitica - 310111 -viovitica  - za 2. veljace slavonski seljaci ponovo prosvjeduju u virovitici zbog problema oko isplata poticaja  snimka  Maja Santosi /PIXSELL'
'Maja Santosi/PIXSELL'
01.02.2011.
u 14:54

Virovitičko-podravski farmeri žale se na lošu raspodjelu zarade, nisku otkupnu cijenu...

Nakon što je jučer prošao posljednji rok za razgovore o stanju i budućnosti primarne proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, a koji je virovitičko-podravska županijska udruga seljaka dala otkupljivačima i državi kako bi se dogovorila rješenja za teškoće u koje su zapeli proizvođači duhana, predsjednik Zvonko Pipić je potvrdio da će 2. veljače, u 9 sati, seljački proizvođači duhana održati miran prosvjed ispred Virovitičko-podravske županije.

Zadržite iste poticaje

Seljacima će se, najavljeno je, pridružiti i predstavnici Sindikata hrvatskih seljaka koji podupiru zahtjeve slavonskih duhanskih proizvođača.

–  Od Adris grupe, Hrvatskih duhana, nadležnih ministarstava  i županije, od kojih smo tražili pomoć, nitko nije reagirao. Ugovaranje duhana za novu proizvodnju već je počelo, a otkupna cijena duhana još nije riješena. Raspodjela zarađenog novca od kilograma proizvedenog duhana nije u redu. Troškovi proizvodnje iz godine u godinu rastu, a otkupna cijena, koju dobiju seljaci, ne mijenja se desetak godina. To nije normalno i taj odnos seljaci više ne mogu izdržati. Tražimo povećanje otkupne cijene duhana za 3 kune po kilogramu i zadržavanje državne poticajne "omotnice" za proizvodnju na lanjskih 84 milijuna kuna – kaže Pipić.

Strateška kultura

Duhan je, dodaje, strateška kultura županije u kojoj ga se proizvodi čak 80 posto od sveg hrvatskog te smatra da vlast o tome ima što reći. Lani su duhanci ostali bez 30 posto prinosa i očekivanih količina duhana, u sela je došlo za trećinu manje novca. Ako poslije mirnog prosvjeda u srijedu ne počnu pregovori, pripremit ćemo traktore pa je moguće da seljaci ponovno krenu u prosvjed na Markov trg u Zagreb, upozorava Pipić.

Ključne riječi

Komentara 2

DH
dalibor.hren
15:12 01.02.2011.

Čudne li države!? Daju poticaje za uzgoj duhana i zabranjuju pušenje. Hebe lud zbunjenoga.

Avatar tkozna
tkozna
16:01 01.02.2011.

Ve bu gromko prešutal i uz gemišt tiho patil S.Radić iz Koprivničkog Ivanca. E hebite se ja sam si saborsku mirovinu zaslužil.HiHi hi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije