Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ako napišete 1312 ili ACAB na društvenim mrežama, država odmah kažnjava

Znak, povik, natpis i sve izvedenice fraze All cops are bastards, nalaze se na 23. stranici upute MUP-a pod nazivom ''Simboli i znaci od interesa za postupanje po zločinima iz mržnje''
17. rujna 2019. u 09:20 30 komentara 12919 prikaza
Indexov novinar Gordan Duhaček proglašen je krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Novinar Gordan Duhaček uhićen je jučer zbog objava na Twitteru. Jedan od spornih tvitova je objava verzije pjesme Vila Velebita kojom je komentirao aferu fekalija, zbog čega će doznati presudu za to za dva dana, dok je na licu mjesta dobio kaznu zbog tvita u kojem se nalazi ACAB, skraćenica izraza ''All cops are bastard'', što bi u prijevodu značilo ''Svi su policajci kopilad''.

Davor Božinović Ministar Božinović: 'Duhaček nije priveden zbog tvitova, već zato što se nije odazvao na poziv policije'

Korištenje te skraćenice redovito dovodi do prekršajnih naloga i osuda. Neke od osuda zbog korištenja kratice ACAB pronašao je i Telegram, među kojima su i presude ljudima koji su se na društvenim mrežama koristili brojkom 1312, što je šifra za ACAB, samo prema redoslijedu slova abecede. 

Navijači KK Split nedavno su osuđeni na temelju Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira jer su na utakmici u ožujku 2018. razvili transparent s natpisom 1950=1312. U presudi Sud je naveo kako te brojke u jezičnom značenju predstavljaju Torcida=ACAB i kaznio petoricu navijača novčanim kaznama od 198 do 378 kuna. 

Indexov novinar Gordan Duhaček proglašen je krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu
1 / 14
Indexov novinar Gordan Duhaček proglašen je krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu

Novčanu kaznu dobio je čovjek jer je na svom Facebook profilu stavio, kako piše u presudi, “sliku maskirane osobe koja u ruci drži posložene karte redoslijedom AS, 3, AS, 2, što je zamjena za međunarodno poznatu skraćenicu ACAB kojom se omalovažavaju policajci”

U sličnoj presudi suda iz Pule, situacije kad se na društvenim mrežama pišu kratice 1312 i ACAB uređene su dodatnim propisima. Znak, povik, natpis i sve izvedenice fraze ''All cops are bastards'', nalaze se na 23. stranici upute MUP-a pod nazivom ''Simboli i znaci od interesa za postupanje po zločinima iz mržnje''. 

Indexov novinar Gordan Duhaček proglašen je krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu Gordan Duhaček Pušten Indexov novinar, proglašen krivim zbog tvita: 'Zatvorili su me u ćeliju'

Prema toj interpretaciji isticanjem kratice ACAB policijske službenike dovodi u “neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje na temelju društvenog položaja” i zato se prema uputama odmah kreće u kažnjavanje.

Telegram navodi kako praksa pokazuje da se prijetnje, osim ako nisu upućene visokopozicioniranim političarima, uopće ne kažnjavaju. Kao primjer navode prijetnje upućene njihovu fotografu nakon objavljene reportaže s mise za Antu Pavelića održane u centru Zagreba. Poznati portal navodi kako su prijetnje prijavili, no nitko za njih nije procesuiran. 

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • Deleted user:

    Ako dobro razumijem ono što je do jučer objavljeno - taj lik nema hrvatsko državljanstvo i nema prijavljen boravak u Hrvatskoj. On bi morao imati izdanu radnu dozvolu za Republiku Hrvatsku. Ima li je? Ako se netko ilegalno nalazi na ... prikaži još! teritoriju Republike Hrvatske treba ga šupirati u zemlju iz koje je došao u Hrvatsku.

  • IVANIVANIVAN:

    odrekla ga se i rođena majka u Tuzli te Tportal kao lijevi medij a prigrlio ideološki kolega tj. mrzitelj Katolika Matija Babić

  • mikrogrizzly:

    Imao sam "čast" ponekad pročitati umotvorine goreuslikanog i to sve vrvi od fekalnih fraza, nalik natpisima iznad pisoara u srednjošk. WC, dok markiranti tamo puše za vrijeme sata. To je toliko sažalna razina da ne vidim aspolutno nikakvog razloga da ... prikaži još! bi bilo tko bio na njegovoj strani navodne "istine". Novinar je nekoć bio zanimanje za intelektualce, podrazumijevao se fini rječnik i širok krug poznanstava među elitom. Ovo je kamena sjekirica!