Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vozio prebrzo i pijan

Ako može reći što je točno pio, to pokazuje da se sjeća i nesreće

Nikola Kovačević
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/6
12.07.2017.
u 20:50

Nikola Kovačević dobio 4,5 godina zatvora zbog dvoje poginulih i bježanja s mjesta nesreće.

Nikola Kovačević (26), mladić koji je vozeći Audi s 2,16 promila alkohola u krvi i brzinom dvostruko većom od dopuštene u travnju prošle godine na pločniku na zagrebačkom Kvaternikovu trgu pokosio i usmrtio Ljiljanu (61) i Aleksandra (67) Kusalovića, bračni par iz Dubrovnika, te potom pobjegao, danas je na Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od četiri i pol godine zatvora. Vozač Audija na izricanju presude nije se pojavio, a preko svojeg odvjetnika Rafaela Krešića poručio je da se ne osjeća dobro.

Za smrt dvije osobe Kovačeviću je sudac Dario Lokas izrekao kaznu od četiri godine zatvora, dok je za nepružanje pomoći nakon nesreće dobio još sedam mjeseci zatvora pa mu je izrečena jedinstvena kazna od četiri i pol godine. Sud mu je izrekao i sedmogodišnju zabranu upravljanja vozilima.

Nikola Kovačević
1/25

Krivnju za smrt dvije osobe Kovačević od početka postupka nije dovodio u pitanje, no tvrdio je da nije kriv za nepružanje pomoći pravdajući se kako zbog zračnih jastuka pješake nije vidio te da se strašne nesreće uopće ne sjeća. Branio se i da su ga o posljedicama idućeg dana nakon teške nesreće obavijestili policajci u Jedinici za zadržavanje i prepratu. No, sud mu nije povjerovao.

Potpuno izgubio kontrolu

– Vještak je jasno rekao da optuženi nije gubio svijest te da mu je zbog alkohola bio poremećen hod i fina motorika.

U obrani je detaljno navodio što je točno tijekom dana pio pa to pokazuje da se ipak sjeća svega. Što se tiče dijela obrane da pješake nije vidio zbog otvaranja zračnih jastuka, nije važno što su se oni otvorili jer su pješaci na istom mjestu stajali i prije pa ih je vidio prije samog naleta. Ipak, nakon zaustavljanja vozila, on odlazi – obrazložio je sudac Lokas.

Nikola Kovačević
1/19

Kako je sam u svojoj obrani rekao, Kovačević je prije sjedanja za upravljač Audija tijekom dana popio šest do sedam piva te pet ili šest Jack Danielsa, a pritom cijeli dan ništa nije jeo. Maksimirskom ulicom vozio je brzinom od 108 kilometara na sat iako je na tom mjestu dopuštena maksimalna brzina od 50 kilometara na sat, a kod križanja Kvaternikova trga i Domjanićeve ulice potpuno je izgubio kontrolu nad automobilom.

Skrenuo je udesno na nogostup, udario u pješakinju Ljiljanu Kusalović i na mjestu je usmrtio, dok je njezina supruga teško ozlijedio, a još je jedna pješakinja lakše ozlijeđena. Od zadobivenih ozljeda Kusalović je preminuo u bolnici tri dana nakon teške nesreće. Kovačevićev Audi zaustavio se u desnom traku, a on je izašao iz automobila i počeo bježati. Svladao ga je očevidac nesreće i zadržao do dolaska policije. Kovačević je i ranije vozio pod utjecajem alkohola i prema zadnjoj prekršajnoj evidenciji 2014. godine kažnjen je zbog vožnje u pijanom stanju te mu je oduzeta vozačka dozvola na šest mjeseci, a jednom je kažnjen i zbog pojasa.

Korektno držanje na sudu

Uz visoki stupanj pijanstva i prebrzu vožnju, to mu je bila otegotna okolnost koju je sud uzeo u obzir pri odlučivanju o kazni. S druge strane 26-godišnjak je odmah priznao krivnju za nesreću, a zbog pogibije dvije osobe izrazio je kajanje i žaljenje. Uz to, otac je dvogodišnjeg djeteta i prema mišljenju suca korektno se držao tijekom suđenja i te sve činjenice sud je uzeo kao olakotne okolnosti.

– Prethodna zaštitna mjera očito nije polučila rezultata i zato je okrivljeni dobio kaznu iznad zakonskog minimuma – komentirao je sudac obrazlažući nepravomoćnu presudu. Inače, za ovakvu je nesreću predviđena kazna od tri do deset godina zatvora.  

  

Komentara 16

GO
golub
20:58 12.07.2017.

Za glumca dupla kazna.

SC
schwertransport
21:55 12.07.2017.

kako nije uspio pobjeci

GO
gogs0302
21:48 12.07.2017.

Koja prethodna zaštitna mjera je polučila dobre rezultate, kada je sutkinja Pražetina Kaleb tajkuna Mačešića za ubojstvo mladića osudila na 2 god.zatvora- 1 manje od minimalne, a u tijeku suđenja Mačešiću se za vožnju u pijanom stanju od 1,5 al. vodio postupak nešto manje od 4 god. I kad je konačno za taj prekršaj donesena pravomoćna presuda, iako se znalo da je godinu dana prije također u pijanom stanju usmrtio mladića, dobio je samo kaznu od 2000 kn. Toliko o našem korumpiranom pravosuđu, i njihovim zaštitnim mjerama i prevencijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije