Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrat

Ako ministri i uđu u NO Ine, Čačić neće biti među njima

'16.02.2012., Zagreb - U Banskim dvorima danas je odrzana redovita sjednica Vlade RH. Slavko Linic, Radimir Cacic.  Photo: Patrik Macek/Pixsell'
Patrik Macek/PIXSELL
Autori: Sandra Veljković, Marko Biočina
17.07.2012.
u 12:41

Na jesen će hrvatska Vlada zatražiti oD MOL-a razgovore o izmjeni Dioničarskog ugovora

Radimir Čačić neće ući u Nadzorni odbor Ine čak i ako Vlada odluči u njega imenovati visoke državne dužnosnike, potvrdio je u utorak visoki izvor iz Vlade blizak premijeru Zoranu Milanoviću.

Odmahivali rukom

To je iznenađujući obrat. Europska komisija više je puta kritizirala Vladu zbog Zakona o sprečavanju sukoba interesa koji daje zeleno svjetlo imenovanju ministara, što je odluka suprotna onome što je bivša vlada dogovorila u pregovorima i na što se Hrvatska obvezala, no premijer Milanović i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na to su samo odmahivali rukom, inzistirajući na svojoj odluci. Ipak, govori se u kuloarima, nije riječ o pritisku EK, jer da jest “već bi to prije učinili”.

– Još se razmišlja hoće li se mijenjati Zakon o sprečavanju sukoba interesa tako da se izbaci točka o imenovanjima visokih Vladinih dužnosnika. Ako i budu ministri, neće biti “uobičajeni sumnjivci” – slikovito je kazao naš izvor. Na pitanje je li riječ o sumnjivcima ili sumnjivcu, odgovorio je ovo drugo.

– Odluku o tome donijet ćemo na jesen – rekao je naš izvor te objasnio kako dosad nisu poduzeti apsolutno nikakvi koraci da ministri zasjednu u NO Ine te da bi iznimka vrijedila samo za Inu, kao važnu kompaniju. U vezi s istim zakonom naveo je kako će napokon u idućih tjedan do dva biti raspisan natječaj za članove povjerenstva koje će nadzirati sukob interesa. Iako u Vladi nisu željeli službeno komentirati odluku o tome da se Čačića ne imenuje u Nadzorni odbor Ine, neslužbeno se može doznati kako bi njegovo mjesto mogao zauzeti Mladen Pejnović, šef Državnog ureda za upravljanje imovinom i bivši čelni čovjek zagrebačke Plinare. Uz njega, u Nadzorni odbor trebali bi biti imenovani ministar financija Slavko Linić i zagrebački profesor trgovačkog prava Siniša Petrović, inače bliski prijatelj premijera Milanovića. Oni bi trebali biti imenovani u jesen, a taj čin predstavljat će i simbolični početak jakog Vladina angažmana na rješavanju otvorenih pitanja u Ini.

Prema svemu sudeći, na jesen će Vlada zatražiti i otvaranje pregovora o izmjeni dioničarskog ugovora. Odluka da u tom procesu Čačić ne sudjeluje logično je uvažavanje činjenice da bi se rad tog tijela i ishod pregovora, kakav god bio, u javnosti vrednovao u kontekstu Čačićevih pravosudnih problema u Mađarskoj. I za Vladu i za njega to je nepotrebno opterećenje, a iako je u prošlosti najavljivao da ne namjerava odustati od imenovanja u Nadzorni odbor Ine, Čačić je navodno odluku premijera prihvatio.

Čačić jučer nije želio davati izjave u povodu objave informacije da Vlada odustaje od namjere da ga imenuje u Nadzorni odbor Ine. Čak ni taj stav – da je bez ikakva komentara – nije želio prenijeti osobno nego ga je poručio preko glasnogovornice. Nakon neslužbene potvrde vijesti da se odustaje od Čačićeva imenovanja u NO Ine, iz Vlade više nije bilo nikakve reakcije ni objašnjenja o motivima koji su doveli do promjene stava. Jednako je bilo i u HNS-u. Jedino što su u Čačićevoj stranci rekli bilo je podsjećanje na njegove prijašnje izjave da nije sklon imenovanju u Nadzorni odbor Ine, da ima dosta posla i u svome resoru, Ministarstvu gospodarstva, ali da će, ako Vlada tako odluči, prihvatiti dužnost u Nadzornom odboru domaće naftne kompanije.

Iz najveće oporbene stranke, pak, poručili su kako njegovo imenovanje ionako ne bi bilo u skladu sa zakonom.

– Postojeći Zakon o sukobu interesa jasno kaže tko ne smije sjediti u nadzornim odborima. Odavno je jasno da u NO Ine, ali i drugih tvrtki koje su u većinskom državnom vlasništvu, ne smiju sjediti ni Čačić, ni Linić, ali ni drugi članovi Vlade, bilo koje županije ili općine. To je svima jasno, osim onima na vlasti koji su raznim imenovanjima prekršili taj zakon. Da bi to ozakonili, oni ga mogu promijeniti po ubrzanom postupku – rekao je Darko Horvat, član Predsjedništva HDZ-a.

Među obnašateljima vlasti, pak, cijelo je vrijeme bilo onih koji su smatrali kako Čačić zbog prometne nesreće i činjenice da mu sudi mađarski sud ne bi smio obnašati baš nikakvu dužnost u Ini, čiji značajan vlasnički udio (i upravljačka prava) ima mađarski MOL. U neformalnom razgovoru na tu temu prije desetak dana visoki državni dužnosnik rekao je da zbog nesreće i suđenja u Mađarskoj koje još nije završeno Čačić ne bi smio natočiti ni gorivo na Ininoj benzinskoj crpki, a kamoli imati ikakvu funkciju u Ini.

Josipović bio jasan

Nedavno je u intervjuu Večernjem listu predsjednik Republike Ivo Josipović vrlo otvoreno iznio svoj stav o tome pitanju:

– Vrlo je važno da g. Čačić i Vlada, sada kada teče drugostupanjski postupak, imaju na umu osjetljivost njegove pozicije na odnose s mađarskim institucijama, posebno kada je riječ o Ini.

Komentara 78

OB
-obrisani-
15:10 17.07.2012.

Slavko, majstore, Hrvatska je (i Mađarska) uz tebe!

IS
ispravakntcnavoda
12:50 17.07.2012.

Da vidim sad dežurne pljuvače što će im biti moto. Vjerojatno to da, sada kada je razvidno da i tvrdoglavost Vlade ima razumnu mjeru, igramo kako EU kaže...Pa naravno kada postajemo punopravna članica uskoro :)

OB
-obrisani-
13:54 17.07.2012.

nesposobna vlada nakon kukurikanja i cerupanja treba odstupiti....prijevremeni izbori

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije