Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novinar Boris Rašeta:

Ako je Tuđman otac domovine, špijun Krajačić vjerojatno je 'djed'

Boris Rašeta
Marin Tironi/Pixsell
31.05.2015.
u 13:00

Krajačić je ulovio Kavrana i njegovu skupinu, planirao je uloviti i Pavelića, no riječ je i o čovjeku koji je Titu pomogao u eliminaciji Aleksandra Rankovića

Zašto ste se odlučili napisati knjigu o najutjecajnijem Titovu policajcu Stevi Krajačiću?

Pravo pitanje je zašto se to nije odlučio nitko prije mene. Riječ je o najboljem drugu našeg najboljeg druga, obavještajcu koji je bio prvi šef Ozne, ministar policije, čovjeku u čijem je društvu Tito u vili u Visokoj primio Staljinov telegram 1948. godine. Krajačić je ulovio Kavrana i njegovu skupinu, planirao je uloviti i Pavelića, no riječ je i o čovjeku koji je Titu pomogao u eliminaciji Aleksandra Rankovića. Ako je Tuđman otac domovine, Krajačić – koji je uložio silan trud da ga spasi od oštrijih sankcija – vjerojatno je “djed”. On je, a ne Bakarić, ključna ličnost Hrvatske nakon Drugoga svjetskog rata. Krajačić je Titu organizirao privatnu obavještajnu službu u koju je Broz imao silno povjerenje. O Stevi ima više legendi nego o čudovištu iz Loch Nessa.

Nedavno ste objavili i knjigu o Krunoslavu Draganoviću kojeg ste nazvali ustaškim Jamesom Bondom?

I Draganović je sličan tip zagonetke. Otišao je u Rim 1943., pokušavajući prevesti NDH na stranu zapadnih saveznika. Taj je zadatak, dakako, za njega bio prevelik – točnije, bio je neostvariv. No, Draganović je, kao obavještajac, istraživač Bleiburga, politička ličnost, bio je čovjek od prvorazredne važnosti. Autor Ramba Morell o njemu je napisao cijeli roman. Dao mu je ime Krunoslav Pavelić i od dvojice likova, fiktivno, načinio jedan, što je odgovaralo anglosaksonskoj propagandi. U nastavku knjige o Draganoviću, koji izlazi uskoro, objavit ćemo zanimljive detalje o tome kako su Pavelić i Budak čuvali Krležu.

Zašto se u posljednje vrijeme sve više novinara okušava u publicistici?

E ne znam zašto to rade drugi, ali meni je to područje neodoljivo. Rado bih radio istraživanja o Anti Markoviću i nekim drugim zanimljivim likovima naše novije povijesti.

>>Titov kult 'velikog državnika' obnovljen na ukopu 'prve dame'

>>Pogledajte nikad viđene fotografije iz Titove "sobe tajni"

Komentara 104

Avatar Feniks
Feniks
13:21 31.05.2015.

Još neka objasni što mu je onaj koji je sudjelovao u razaranju Hrvatske Andrija Rašeta.

SJ
Samo ja
13:19 31.05.2015.

a vi Raseta? Sta ste vi?

SJ
Samo ja
13:14 31.05.2015.

crknite vi izrodi i protivnici Franceka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije