Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što ga sve čeka

Ako bude radio, Polančec će u zatvoru imati četiri obroka dnevno

'24.07.2012., Otok Krk, Dobrinj - Bivsi potpredsjednik Vlade Damir Polancec u kuci u Dobrinju na otoku Krku,  gdje vikendima dolazi sa zenom i dijecom.  Photo: Nel Pavletic/PIXSELL'
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/4
25.07.2012.
u 12:10

Tijekom izdržavanja kazne na poluotvorenom odjelu zatvorenici imaju pravo na izlazak s posjetiteljima nakon dvije trećine izdržane kazne

1. Damir Polančec vraća se u Remetinec, na 5. odjel – prvu stanicu u koju se upućuju svi osuđeni na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci. Na tom Odjelu za dijagnostiku i programiranje provest će tri do četiri tjedna. Tu će ići na sistematski pregled – da se vidi je li sposoban za rad tijekom izdržavanja kazne zatvora –  rješavat će psihotestove, pregledat će ga psiholog, socijalni pedagog, razgovarat će sa socijalnim radnikom... Na odjelu boravi od 100 do 150 zatvorenika. Ćelije su višekrevetne. Nakon psihosocijalne dijagnostike, daje se prijedlog o upućivanju u kaznionicu ili zatvor na izdržavanje kazne. Odluku donosi Središnji ured uprave za zatvorski sustav, odnosno njegovo povjerenstvo za upućivanje zatvorenika na izdržavanje kazne zatvora.

2. Kazna dulja od šest mjeseci zatvora izdržava se u svim kaznionicama (Lepoglava, Glina, Turopolje, Lipovica-Popovača, Valtura, Požega) te zatvorima u Gospiću, Puli, Šibeniku i Zagrebu. S obzirom na visinu Polančecove kazne, mjesto njegova prebivališta, na činjenicu da u kaznenom djelu za koje je osuđen nije bilo elemenata nasilja te da je prvi put osuđen, najizglednije je da će kaznu izdržavati na poluotvorenom odjelu u Lipovici-Popovači, Turopolju ili Vukomercu, gdje je “depandansa” zatvora Zagreb (Remetinca). Sve ćelije su višekrevetne pa se može pretpostaviti da će Polančec imati pet “cimera”. Novac koji zatvorenik ima pri dolasku na izdržavanje kazne zatvora uplaćuje se na polog i zatvorenik ga može trošiti u zatvorskoj kantini.

3. Ako je u radnom odnosu, Polančec može zatražiti da tijekom izdržavanja kazne nastavi s poslom kod svog poslodavca. To mogu učiniti svi osuđeni na kaznu zatvora do godine dana, pod uvjetom da nisu osuđeni zbog kaznenog djela na štetu poslodavca. Ne zatraži li takav radni angažman, radno se može angažirati u zatvorskom sustavu. U Vukomercu, na primjer, može dobiti posao sastavljanja vrećica za McDonalds ili se angažirati na poljoprivrednom dobru. Poljoprivredni ga poslovi čekaju i u Turopolju i Lipovici. Radno angažirani zatvorenici imaju pravo na četiri obroka dnevno. Oni koji ne rade dobiju jedan obrok dnevno manje. Jelovnik se sastavlja jednom mjesečno, a to čini povjerenstvo u kojem je osoba medicinske struke, strukovni učitelj kuhar, predstavnik zatvorenika i ekonom. Minimalna dnevna kalorijska vrijednost obroka jest 3000 kcal.

4. Tijekom izdržavanja kazne na poluotvorenom odjelu zatvorenici imaju pravo na izlazak s posjetiteljima nakon dvije trećine izdržane kazne. Ti su izlasci najprije četiri, zatim osam, pa 24 sata, a kasnije im se dodaje i blagdan. Zatvorenici na poluotvorenom odjelu imaju pravo na posjete dva puta mjesečno u trajanju od po sat vremena. Slobodno vrijeme zatvorenici mogu kratiti uključivanjem u neku od radionica (likovna, kompjutorska, glazbena...), korištenjem teretane, čitanjem knjiga iz zatvorske knjižnice. Odlazak na spavanje je u 22 sata. Vikendom se svjetla gase sat kasnije, kao i u iznimnim situacijama, npr. zbog gledanja utakmica nogometnog prvenstva.

5. Zatvorenici imaju pravo na održavanje osobne higijene pa je predviđeno da će se tuširati tri puta tjedno. Ako nemaju novca za sredstva za osobnu higijenu, dat će im ga zatvor. 

>>Damir Polančec tražit će odgodu služenja zatvorske kazne

Komentara 38

GE
gemist
12:48 25.07.2012.

Kaj se tiče hrane,u razgovoru iz znatiželje sa jednim zatvorskim policajcem da ne velim gdje radi,hrana je u klasi naših hotela sa barem 3-4 zvjezdice za ovakve zvjerke naviknute na skupocjene oblizeke je to 0 bodova,ali prosječni penzić,a vjerojatno i građanin si ne može to priuštiti,a novinari to mogu istražiti i sve to na državni trošak

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
12:49 25.07.2012.

Misliš, UDBI se ne prašta (pa svejedno moraju u zatvor)?

LI
Libela
12:42 25.07.2012.

UDBA ne prašta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije