Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sirijski kršćani:

"Ako Assad padne, nestat ćemo poput iračkih kršćana"

'Syrian Christian children attend Sunday mass at a church in Damascus on April 3, 2011. Syria\'s former agriculture minister Adel Safar was asked by President Bashar al-Assad to form a new government,
Foto: 'ANWAR AMRO'
1/3
04.11.2011.
u 11:00

Studentica Lama: Prosvjedi su bili zastrašujući jer su slali poruku da nas treba istjerati.

Dok se u gradu Homsu još vode žestoke borbe između naoružanih skupina i sirijske vojske, a muslimani se pripremaju za Kurban Bajram, kršćani u Siriji strahuju da će doživjeti sudbinu kršćana u Iraku i Egiptu. Reporter Večernjeg lista posjetio je kršćanski kvart Bab Touma, u kojem se život naizgled normalno odvija, ali kršćani su vrlo uznemireni, i to s razlogom, osobito nakon što su prosvjednici protiv režima na ulicama izvikivali "smrt alavitima, kršćane van ili u Beirut". Kršćani su u Damasku znatno tradicionalniji od muslimana. To su izravni nasljednici kršćana iz doba Isusa Krista koji se nikad nisu preobratili na islam.

>>Naš reporter prvi strani novinar u Siriji od početka sukoba

Uplašeni zbog prosvjeda

U vrijeme Saladina bilo ih je 50 posto, a danas ih je samo 10 posto jer imaju mnogo manje djece od muslimana i mnogo su zatvoreniji. I jednima i drugima obitelj je svetinja, ali muslimani se smiju ženiti s kršćanima, dok kršćani ne smiju s muslimanima. Kršćani su mi u razgovoru potvrdili kako se boje pada režima i misle da bi to za njih bio kraj, ali ipak se nadaju da do toga neće doći. Jedan od sugovornika, 35-godišnji vlasnik restorana Hani Ashori, kazao je:

– Iako je teško povjerovati da će doći do pada režima, ipak se bojim toga jer bi za nas kršćane to bio kraj.

Lama Issa, 24-godišnja studentica, uplašena je zbog prosvjeda.

– Bilo je zastrašujuće, ali ovo je naša zemlja i nikamo nas neće otjerati.

Pastir katedrale sv. Georgija u kršćanskoj četvrti Bab Touma Gabriel Daoud u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list kaže kako je sve to zavjera.

– Žele nas potjerati odavde kako bi mogli stvoriti novu kartu Bliskog istoka. Ne dao Bog da padne režim u Siriji, mi bismo tada jednostavno morali otići jer znamo da bi nas dočekala sudbina iračkih kršćana.

Zajedno u vojsci

Kršćani u Damasku sudjelovali su u svakom području života. Sudionici su u gospodarstvu, akademiji, znanosti, umjetnosti i intelektualnom životu, zabavnoj sceni te političkoj areni. Mnogi su kršćani u javnom i privatnom sektoru menadžeri i direktori, a neki su lokalni činovnici, parlamentarni zastupnici i ministri.

Isto tako, velik je broj kršćana časnika bio u oružanim snagama i zajedno sa svojim muslimanskim sunarodnjacima borili su se protiv izraelskih snaga u mnogim arapsko-izraelskim sukobima tijekom 20. stoljeća, rekao je pastir Daoud.

Ključne riječi

Komentara 535

OB
-obrisani-
01:12 05.11.2011.

marsi jest nisko ali nije kažnjivo

OB
-obrisani-
01:27 05.11.2011.

Misliš da je Jašarević zapravo od Amera branio bosnasku naftu?

OB
-obrisani-
00:57 05.11.2011.

plan traženja skrbnika je preša u fazu B smješi se i zelena karta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije