Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupština un-a

Aklamacijom bez glasovanja usvojena rezolucija EU i Srbije

\'Serbian foreign minister Vuk Jeremic (L) and European Enlargement commissioner Olli Rhen give a point press on on the adherence to Euroepan Union after their bilateral meeting on November 5, 2009, i
AFP/Pixsell
10.09.2010.
u 08:31

Srbija je bila pod snažnim pritiskom EU unazad tri tjedna kako bi "omekšala" svoju rezoluciju i izbacila dio koji nagovještava moguć razgovor o statusu Kosova koji je za EU i SAD "završena priča".

Glavna skupština UN kasno sinoć usvojila je aklamacijom bez glasovanja rezoluciju o Kosovu koju su zajednički podnijeli EU i Srbija. Radi se o izmijenjenoj rezoluciji u odnosu na onu koju je Srbija podnijela prije mjesec dana i ovu je "Srbija usuglasila s 27 članica Europske unije" kako to ublaženo nazivaju mediji u Srbiji jer je Srbija bila pod snažnim pritiskom EU unazad tri tjedna kako bi "omekšala" svoju rezoluciju i izbacila dio koji nagovještava moguć razgovor o statusu Kosova koji je za EU i SAD "završena priča".

U svom obraćanju Skupštini, piše današnji Blic, ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić istaknuo je kako je "rezolucija statusno neutralan dokument i očekuje da će njenim usvajanjem biti stvoreni uvjeti za dijalog Srba i Albanaca" izbjegavajući pritom termin "dijalog Beograda i Prištine".

Šef srbijanske diplomacije, vidno nezadovoljan što je u dvorani sjedilo i izaslanstvo države Kosovo (službeno - bili gosti više izaslanstava), poručio je u svom izlaganju kako Srbija "neće i ne priznaje jednostrano proglašenu neovisnost Kosova".

Blic piše kako je usvojena rezolucija Srbije o Kosovu, koja je usuglašena s EU, prvi dokument koji su pozdravili Beograd i Priština! Međutim, tvrdi Blic, iako podupiru usvojeni tekst, Beograd i Priština potpuno različito čitaju ovu rezoluciju! Predsjednik Boris Tadić, koji je nakon pregovora sa šeficom diplomacije EU pristao da Srbija promijeni svoju rezoluciju, kaže kako je riječ o „konsenzusu zemalja koje su priznale neovisnost Kosova, onih koje nisu i Srbije koja na miran i diplomatski način brani svoje legitimne nacionalne interese".

S druge strane, vlada u Prištini je priopćila kako je ovom rezolucijom „odbačena bilo kakva mogućnost pregovora o statusu Kosova" i da se „uzima u obzir mišljenje Međunarodnog suda pravde, koji je zaključio kako proglašenje neovisnosti ne krši međunarodno pravo".

Najžešći kritičar vladinih poteza u vezi Kosova, čelnik "naprednjaka" i bivši Šešešljev radikal Tomislav Nikolić, tvrdi da je vlada "obmanjivala građane Srbije" i na kraju pristala promijeniti rezoluciju pod pritiskom EU pa traži pokretanje odgovornosti. U srbijanskoj javnosti ima spekulacija i o smjeni Vuka Jeremića, o čemu je prije nekoliko dana jasno govorio i predsjednik Tadić, jer je šef diplomacije zadnjih dana ima sasvim drugu priču nego prije tri tjedna.

Ključne riječi

Komentara 113

Avatar Zmija
Zmija
23:48 10.09.2010.

I ono: \"Kosovo, srpski identitet\", tek sada shvacam zbog cega ste izgubili Kosovo.

PO
poirot
00:03 11.09.2010.

crniorao je napisao/la: I ono: \"Kosovo, srpski identitet\", tek sada shvacam zbog cega ste izgubili Kosovo. I valjda ti je takođe jasno da ćemo se kad tad vratiti kao i 1912.

TU
Tuce
18:06 10.09.2010.

feurbah,da nisi slucajno iz okoline Stuttgarta tamo ima jedno mjesto odnosno predgradje Stuttgarta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije