Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
43.000 litara

Akcijski plan za mliječni sektor: U otkup vraćeno 42 posto mlijeka

'22.10.2012., Djakovacki Selci - Mljekari u znak prosvjeda zbog cijena nece predavati mlijeko otkupljivacima nego ga besplatno dijele gradjanima.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
Davor Javorović/Pixsell
06.03.2013.
u 17:13

Do danas je prikupljeno i isporučeno u bioplinska postrojenja 581.209 litara mlijeka, a djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije obišli su 712 poljoprivrednih gospodarstava.

Tijek dosadašnje provedbe Akcijskog plana pokazuje ohrabrujuće pozitivne pomake u proizvodnji mlijeka. To potvrđuju i podaci o ponovnoj isporuci mlijeka nakon što su poljoprivrednici promijenili stočnu hranu te se pridržavali danih uputa. Mljekari su vratili u otkup mlijeka proizvođače koji su koristili zamjensku stočnu hranu i mikofiksatore  budući da je razina aflatoksina u mlijeku pala na dopuštene razine. Tako je u otkup vraćeno 42% od ukupne količine mlijeka obuhvaćene Akcijskim planom na dnevnoj razini, što čini 43.000 litara zdravstveno ispravnog mlijeka dnevno, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo i sve druge nadležne službe nastavljaju s Akcijskim planom pa će mljekare nastaviti prikupljati još idućih sedam dana mlijeko u kojem još uvijek postoji povećana količina aflatoskina i odvoziti ga u bioplinska postrojenja. Poljoprivredna gospodarstva dobit će dodatne količine zamjenske stočne hrane te će se proširiti obuhvat zamjene stočne hrane na još 200 gospodarstava.

Sva zamjenska stočna hrana je isporučena do 28. veljače (ukupno 378 tona). Do danas je prikupljeno i isporučeno u bioplinska postrojenja 581.209 litara mlijeka, a djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije obišli su 712 poljoprivrednih gospodarstava.

U tijeku je analiza uzetih uzoraka stočne hrane za koju će rezultati biti poznati krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna.

Ministarstvo poljoprivrede apelira na poljoprivrednike da se pridržavaju uputa o ishrani mliječne stoke te da se konzultiraju s predstavnicima državnih institucija koji koordinirano rade na terenu, kao i stručnjaka iz industrije mlijeka. S obzirom na to da je riječ o zajedničkoj akciji svih u lancu proizvodnje, također iz ministarstva apeliraju na sve sudionike da ne dovode u sumnju analize mlijeka i stočne hrane koje rade industrija mlijeka, Veterinarska inspekcija te Hrvatska poljoprivredna agencija.

>>Ministri poljoprivrede regije: Treba pojačati monitoring mlijeka

 

Komentara 1

SU
suncobran
19:16 06.03.2013.

to nekome prodaje mu.. pod bubrege nije točan podatak kao ni objavljena istina tko je zagađivač da je do toga došlo jer u našem kraju od nekoliko sela nikoga nije bilo po uzorke i nije ni dana obustavljena isporuka mlijeka ovdje se radi o teškoj malverzaciji i pranju novca i ovo bi bila dobra tema dorhu za istrage korupcije i zataškavanje glavnog krivca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije