Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14 umirovljeničkih, a tek tri mladih

Akcija mladih jedina je aktivna – stranka mladih

28.09.2015.
u 11:30

Sustavno se radi na tome da se mlade udalji od politike jer su oni najopasnija skupina za dvije najveće stranke

U vrijeme kada će mnogi reći da su mladi najugroženija skupina našeg društva jer zbog krize i masovne nezaposlenosti masovno i odlaze iz Hrvatske, nameće se pitanje – gdje su političke stranke – mladih? Naime, dok u Registru političkih stranaka u Hrvatskoj od ukupno 147 domaćih stranaka imamo njih 13 koje u svom nazivu imaju – umirovljenike (a nedavno je osnovana i 14., nazvana Stranka hrvatskih umirovljenika – Umirovljenici), samo tri političke stranke u svom nazivu imaju – mlade. To su: Hrvatska stranka mladih (HSM, osnovana 2004. u Zaprešiću), Akcija mladih (AM, rođena 2005. u Rijeci) i Agenda mladih demokrata (AMD, nastala 2011. u Zagrebu).

Od tri ostala – jedna

Na parlamentarnim izborima koji su uslijedili nakon njihova osnutka mizerno su prolazili. Tako je 2007. HSM osvojio 1803 glasa, dok je AK pridobio tek 467 glasova. A 2011. u utrci za zastupnička mjesta AM je uspjela dobiti 564 glasa, a udruženi HSM i AMD tada su zajedno “ušićarili” samo 356 glasova. No, danas od tih triju stranaka mladih, živi i radi tek – jedna, riječka Akcija mladih koja se sprema i za predstojeće izbore.

– Mi smo ustvari jedina stranka mladih koja kontinuirano postoji od svog osnutka 2005., a proizašli smo iz civilnog društva. Sad imamo ukupno 19 vijećnika u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji koji su ta mjesta osvojili na zadnjim lokalnim izborima. Imamo i aktivne ogranke u svim većim gradovima Hrvatske. A kada govorimo o nepostojanju više stranaka mladih, važno je znati da na izbore ionako izlazi tek 10-15% mladih do 30 godina pa se onda ne treba čuditi da se tako malo mladih uopće želi baviti politikom. Ustvari, posljednjih 20 godina sustavno se radi na tome da se mlade udalji od politike i da uopće ne izlaze na izbore jer su upravo mladi potencijalno najopasnija skupina za dvije najveće stranke. I to zato što su, kada izlaze na izbore, mladi voljni tražiti radikalne promjene i posve drukčija rješenja – kazao nam je glavni tajnik Akcije mladih Bojan Kurelić. I dok se velike stranke otimaju za “svoje” umirovljenike pa je tako HSU i dalje uz SDP, BUZ se pridružio HDZ-ovoj koaliciji, Stranku umirovljenika dovabio je Milan Bandić, a Čačićevi Reformisti čak osnovaše svoje Umirovljenike, zanimalo nas je pitaju li veliki politički igrači uopće za jedinu preostalu stranku mladih. Snube li je ili oni mlade vide jedino kroz svoje vlastite stranačke mladeži.

Suradnja s Mostom

– I HDZ i SDP direktno su nas zvali jako malo, ali indirektno jako puno. Naše djelovanje u Rijeci i Zadru pokazuje zašto nismo za suradnju ni s jednima, ni s drugima. Sada s Mostom Bože Petrova radimo na zajedničkoj platformi koja je puno šira od samih parlamentarnih izbora. U Mostu smo prepoznali jedinu nezavisnu političku inicijativu koja svoju priču gradi kao i Akcija mladih, od temelja prema vrhu, od lokalnog prema nacionalnom. A kada govorimo o velikim strankama, onda uopće ne možemo govoriti o političkim strankama, već o interesnim skupinama, što znači da i te članove stranačkih mladeži u velike stranke dovodi isključivo interes, nema tu ideologije niti ideala. Umirovljeničke stranke pak uvijek idu s onima koji su jači, zastupajući direktne interese umirovljenika i osobne interese čelnika tih stranaka – kazao je Kurelić dodavši da su načela Akcije mladih borba protiv korupcije, učinkovitost državne uprave i regionalizacija zemlje. Kako ima 37 godina, i sam reče da je “već izvan granice mladih” pa čeka da ga netko zamijeni.

>> Istraživanje vladajućih: SDP dobiva 53, HDZ 51, ORaH 12, Živi zid 8 zastupnika

Komentara 5

OS
osica
12:31 28.09.2015.

Dala sam na prošlim lokalnim izborima glas "mladima", po onoj "na mladima svijet ostaje" No , razočarao me . Vidim po izvještajima sa sjednica da sam pogriješiila , on šuti "ne kopča ili ga nije briga." Vijećnik je ali ništaišta od toga,samo sjedi i prima naknadu, valjda mu je to trebalo. Očekujem od mladih agilnost , energiju, znanje.....propitkivanje ali... ?

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
13:00 28.09.2015.

Što da ljudi glasuju za vas, zakamuflirane sdp-ovce, kad već imaju originalnog anacionalnog domoljuba Zoku Orlovskog?

GU
gustirna
13:51 28.09.2015.

Ovaj je stvarno mladac....a celnici ove partije u rijeci su 40 godisnje jugokomunjare....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije