Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svijet na rubu

Ahmet Davutoglu: Turci više ne žele Europsku uniju

Merkel Erdogan
AFP
12.06.2011.
u 14:27

Postali su 19. gospodarska sila svijeta, a Europljani ih baš i ne žele pokraj sebe

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je u intervjuu u Spiegelu da ulazak Turske u EU podržava još samo 30% birača, što je strašan pad u nekoć proeuropski oduševljenoj naciji. Prije godinu i pol Davutoglu je u intervjuu za Obzor izjavio da (tada) ulazak u EU podržava čak 60% građana, ali da ih samo 35% vjeruje da će se u tome i uspjeti jer su “izgubili povjerenje u objektivne procjene mehanizama u EU”. Kulturne i vjerske predrasude prema Turskoj postojale su u EU i tada, ponajprije u redovima ekstremno desnih stranaka. No, i N. Sarkozy je već tada tvrdio da Turska ne spada u Europu, a A. Merkel nudila je privilegirano partnerstvo umjesto punopravnog članstva. Gubitak strpljenja, vjerojatno i povrijeđeni ponos – razloga za hlađenje snova o članstvu u EU Turci su iz Europe dobivali napretek.

Posljednjih godina, međutim, imali su ih napretek i kod kuće. Turska je iz nekoć zaostale zemlje naglo izrasla u 19. gospodarsku silu svijeta. Prošle godine imala je rast BDP-a od 8,9%, dok je Njemačka, i to kao članica EU koja se najbrže oporavlja od krize, imala 3,6%. Turski dug iznosi 41,2% BDP-a, izrazito manje od velikih članica EU, a nezaposlenost joj je u razini europskog prosjeka. Kad se zna da je osobna potrošnja u toj zemlji u 2010., godini krize, porasla 6,8%, postaje jasno zašto Turci EU možda više ne smatraju nužnom za razvoj i dobar život. Iako se premijer Recep Tayyip Erdogan u aktualnoj predizbornoj kampanji za parlament nije pretrgnuo u spominjanju EU, pobjeda njegova konzervativnog AKP-a ipak je izvjesna.

Možda čak i apsolutna. Ipak, u Turskoj se posljednjih godina njegova mandata bilježi sve snažnije nezadovoljstvo odnosom prema medijima i demokratskim tekovinama. Riječ je o sekularno raspoloženoj političkoj manjini kojoj EU stoga vjerojatno djeluje sve primamljivije.

Ključne riječi

Komentara 40

SI
sinaj
14:38 12.06.2011.

Turskoj po bilo kojim kriterijima nije mjesto u EU, ali im želim sve najbolje izvan nje

RE
@rea
15:21 12.06.2011.

Neka su se ohladili, tim bolje. Azijska zemlja, nek\' ostane u Aziji. Btw, danas su u Turskoj parlamentarni izbori. Novinar ili ne zna, ili zaboravio.

Avatar tiktak
tiktak
16:38 12.06.2011.

Samo volja naroda a ne vlasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije