Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Agim Ceku

Aktivno djeluje u obrani Hrvatske. Ima čin general-pukovnika i dobitnik je najviših hrvatskih državnih odličja: Reda Bana Jelačića, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Medalje za izuzetni pothvat.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 1575 prikaza
Agim Ceku
Foto: Željko Mršić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Rođen je 29. listopada 1960. u mjestu Ćuška kod Peći na Kosovu. Osnovnu školu završio je u svom rodnom mjestu a vojnu gimnaziju u Beogradu.  Vojnu akademiju bivše JNA pohađao je u Beogradu i Zadru gdje je i diplomirao 1984. kao topnički časnik. U Georg Marshal Centru u Njemačkoj završio je „Senior Executive Course“. Bio je nastavnik u Školi rezervnih oficira u Zadru od 1984. do 1990.

JNA je napustio 1990. a slijedeće godine priključuje se Zboru narodne garde.  Aktivno djeluje  u obrani Hrvatske. Bio je u 112. brigadi. Zadnji je izišao iz Novigrada uoči njegova pada. 1992. zapovjednik je pješačkog bataljuna. 1993. je dobio čin pukovnika. Imenovan je za čelnika 9. topničke brigade  u Gospiću. Ranjen je u operaciji „Medački džep“. 1995. postaje načelnik stožera Zbornog područja Gospić. Sudjelovao je u „Oluji“ kao i u kasnijim operacijama u Bosni i Hercegovini do Daytonskog sporazuma.  Napredovao je do čina brigadira.

Agim Ceku
1 / 3
Agim Ceku

 

1999. napušta Hrvatsku vojsku i priključuje se Oslobodilačkoj vojsci Kosova (OVK). U travnju te godine imenovan je za načelnika Glavnog stožera OVK. Vodio je transformaciju OVK u Kosovski zaštitni korpus (KZK).  U rujnu 1999. imenovan je zapovjednikom tog korpusa. Ima čin general-pukovnika.

Od 2006. do 2008. na dužnosti je predsjednika vlade Kosova. Sudjeluje u pregovorima o statusu Kosova na mnogim međunarodnim konferencijama. Pod njegovim vodstvom obavljene su pripreme za proglašenje državne neovisnosti.  Od 2008. Predsjednik je Socijaldemokratske partije Kosova. Na dužnost ministra zaduženog za Kosovske snage sigurnosti postavljen je 24. veljače 2011.

Srpske vlasti optužile su ga za navodne zločine počinjene u vrijeme sukoba na Kosovu. Za njim su raspisale međunarodnu tjeralicu. Zbog toga je dva puta bio uhićen, jednom u Sloveniji a drugi put u Mađarskoj, a više puta je zadržan na međunarodnim prijelazima. Svaki put je pušten nakon intervencije predstavnika Ujedinjenih naroda, koji imaju vlast na Kosovu (UNMIK).

Dobitnik je najviših hrvatskih državnih odličja: Reda Bana Jelačića, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Medalje za izuzetni pothvat. Od kosovskog predsjednika dobio je Medalju za vojnu službi. Bivši zapovjednik NATO-a za Europu Wesley Clark dodijelio mu je Orden za odličnost.

Svoju suprugu Dragicu, Zadranku, upoznao je prije rata. Imaju troje djece, dva sina i kćer. Ceku ima i dvije adrese. Jednu u Zadru, gdje su mu rođena djeca i gdje se školuju,  i drugu u Prištini, gdje mu je trenutno radno mjesto.

Franjo Tuđman Povjesničar, državnik, prvi predsjednik samostalne RH Franjo Tuđman
Učenici prvog dana škole
POTVRDILO MINISTARSTVO
Stigla je konačna odluka: Učenici idu na tjedan dana dulje zimske praznike ove godine
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.