Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Špijunska afera

Agenta slovenske SOVE Austrija ne bi prijavila policiji da nije počinio kazneno djelo?

Ljubljana
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
08.09.2015.
u 09:26

– Ako potencijalnog sudionika uznemiravaš ili ga ucjenjuješ na osnovi kompromitirajućih podataka, onda radiš kazneno djelo – objasnio je Miklavčić.

Stručnjaci za djelovanje obavještajnih službi smatraju da Austrija ne bi policiji prijavila agenta službe SOVA da u njegovu djelovanju nije bilo elemenata kaznenog djela, piše portal Dnevnik.si.

– Samo novačenje zaposlenice nije kazneno djelo – kazao je stručnjak za sigurnost i bivši šef slovenske vojne obavještajne službe Marjan Miklavčić. Objašnjava da je samo regrutiranje informatora, na primjer na ideološkoj osnovi (patriotizmu) ili ekonomskoj koristi (plaćanje informacija), metoda rada koje upotrebljavaju sve obavještajne službe svijeta.

Moguće da je agent ucjenjivao potencijalnu informatoricu

– Ako je spor u obavještajnom smislu čist, države ga rješavaju diplomatskim putem ili džentlmenskim dogovorom među šefovima obavještajnih službi – kazao je Miklavčić. No, Dnevnik piše da je Austrija očito ocijenila da u obavještajnom smislu pokušaj "regrutacije" zaposlenice veleposlanstva u Ljubljani nije bio čist te su agenta prijavili policiji.

Podsjetimo, agent SOVE dobio je zadatak da preko zaposlene pokuša dobiti vrijedne informacije koje ima austrijski veleposlanik. No, ona ga je prijavila nadređenima, veleposlanstvo je obavijestilo austrijsku policiju koja je slučaj predala slovenskoj policiji, a o svemu je upoznato i slovensko specijalno državno tužiteljstvo.

Miklavčić smatra da Austrija ne bi agenta prijavila policiji da u njegovu djelovanju nisu postojali neki elementi kaznenog djela, a dodaje da je hipotetički moguće da je obavještajac potencijalnu informatoricu ucjenjivao ili uznemiravao kako bi dobio informacije. – Ako potencijalnog sudionika uznemiruješ ili ga ucjenjuješ na osnovi kompromitirajućih podataka, onda radiš kazneno djelo – objasnio je Miklavčić.

>>SOVA vrbovala po austrijskom veleposlanstvu!

>>Austrija uhvatila slovenskog agenta u pokušaju špijuniranja veleposlanika

Komentara 5

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
10:00 08.09.2015.

Mi slovenci smo se uvek pravili preveč pametni zato su prišli bosancev da se zniveliramo.

BE
berava
12:52 08.09.2015.

Zaboravio si Milanceta,Pusicku,Pupavca i ostalu bagru staviti u kolonu.

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
10:10 08.09.2015.

Ma ovi susjedi Slovenci su nesposobni i nepošteni a kao argument navodim činjenicu da se eu arbitraža spokojno nastavlja dok mi domoljubno tvrdimo da smo izašli i mi imamo na čelu kolone sjajne prave hrvate poput Sanadera, Glavaša, Zagorca, Kutlu, Norca, Gotovinu i slične dok oni toga nemaju jer čak ni nekog haškog robijaša nisu sposobni stvoriti jer nemaju Thompsonove muzike, nevino viteške kulture i tog posebnog balkanskog poštenja i domoljublja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije