Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Agent SOA-e dobit će veću odštetu: ravnatelj ih zvao drogerašima, kriminalcima...

Buljević je agenta i njegove kolege u uredu vrijeđao nazivajući ih drogerašima, kriminalcima i suradnicima strane obavještajne službe
21. siječnja 2018. u 22:04 13 komentara 7759 prikaza
Josip Buljević
Foto: Hrvoje JelavićPIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Agentu Sigurnosno-obavještajne agencije koji je na poslu tijekom 2012. bio izložen mobbingu nakon što je s još četvoricom kolega zatražio isplatu prekovremenih sati Županijski sud u Zagrebu drugostupanjskom presudom povećao je naknadu koju mu SOA mora isplatiti zbog narušavanja časti i ugleda.

16.09.2016., Sibenik - Odrzana sredisnja proslava 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice i 25. obljetnice Spomendana rujanskog rata (1991. - 2016.). Josip Buljevic. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL SPORNO VRAĆANJE U UVNS Buljevićevo umirovljenje nije u skladu sa zakonom?

Tužbom je agent tražio da mu SOA zbog pretrpljenog mobbinga isplati 210.000 kuna, a sudac Općinskog radnog suda dosudio mu je naknadu od 28.000 kuna. Nezadovoljan dosuđenim iznosom, agent je putem svojeg odvjetnika Krešimira Škarice podnio žalbu na takvu presudu koju je viši sud djelomično i uvažio.

Prema ovoj novoj odluci, SOA svojem agentu mora isplatiti dodatnih 32.000 kuna što je ukupno 60.000 kuna, a sud je uvažio i dio žalbe koji se tiče troškova suđenja. Naime, prema prvotnoj presudi, agentu je bilo naloženo da, s obzirom na to da sud nije uvažio cijeli tužbeni zahtjev, snosi troškove suđenja, i to u iznosu od 34.650 kuna što je bilo znatno više od dosuđene odštete.

Viši sud sada je agenta oslobodio plaćanja troškova sudskog postupka.

Treba imati u vidu da bi, s obzirom na dosuđeni iznos naknade, obvezivanjem na naknadu parničnog troška tužitelju bilo obezvrijeđeno pravo na sudsku zaštitu zbog povrede prava počinjene od poslodavca – piše u obrazloženju drugostupanjske presude.

Tijekom postupka potvrđene su agentove tvrdnje da je nakon zahtjeva za isplatu prekovremenih sati pozvan u ured tadašnjeg ravnatelja SOA-e Josipa Buljevića pri čemu je bio pretražen na neuobičajen način.

Ravnatelj ih je pritom vrijeđao nazivajući ih drogerašima, kriminalcima i suradnicima strane obavještajne službe.

– Iznimno smo zadovoljni što zakon vrijedi za sve. Ne želimo napadati SOA-u jer je ona izuzetno važna za državnu sigurnost, no upravo je ova presuda pomak da se ovakve loše strane eliminiraju iz službe – komentirao je odvjetnik Škarica.

Pogledajte i galeriju - ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Josip Buljević
1 / 12
Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu! Italija - 362 000 aktivnog osoblja, 586 tenkova i oko 750 zrakoplova Italiju stavlja u 10 najmoćnijih vojnih sila svijeta. 
Zlatko Hasanbegović ZLATKO HASANBEGOVIĆ: 'SOA nastupa kao pravni sljednik UDBA-e u vezi s predajom arhiva' 09.02.2016., Zagreb - Dolazak clanova GNK Dinamo u prostorije kluba na zakazanu konferenciju za medije. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL Marinko Jurasić Ako zbog spornih 
odluka SOA ima listu s 20 
sudaca, problem je SOA Šef SOA-e Daniel Markić Marinko Jurasić Javnost SOA-e bitna zemlji opterećenoj tajnim službama
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • Deleted user:

  I hoće li to Buljević platiti iz svoga džepa ili opet narod plaća.

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  Kod majstora Štefa u radioni vlada veća disciplina nego u SOAi. A kako je tek u ostalim državnim službama. U Hrvatskoj bi hitno trebalo otpustiti polovicu državnih službenika i onda bi ih svejedno bilo previše.

 • Deleted user:

  To su bile reference na temelju kojih je postao ministar obrane.