Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Afrikanci SMS-om provjeravaju ispravnost lijekova

Malarija još uvijek hara Afrikom, a skupa s tuberkulozom svake godine odnese čak 700.000 života onih koji su lijekove dobili, ali krivotvorene. Poduzetnik iz Gane smislio je kako tome stati na put i sustav se već primjenjuje u Nigeriji.
23. kolovoza 2010. u 13:33 1 komentara 10 prikaza
cijepljenje
Foto: AFP

Beskrupulozni kriminalci često podmeću krivotvorene lijekove, ponekad čak pljačkaju UN-ove pošiljke i namjesto pravih lijekova (koje će preprodati na crno) podmeću lažne. Ponekad, što je još gore, prodaju lijekove koji aktivnog sastojka imaju, ali ne dovoljno, a to dovodi ne samo do neuspjelog liječenja nego i stvaranja otpornosti na lijekove kod uzročnika zaraze. Računa se da je tridesetak posto lijekova protiv malarije na afričkom tržištu lažno.

Da bi doskočio prodavačima lažnih lijekova, ganski poduzetnik Bright Simons smislio je sustav mPedigree, koji se već počeo primjenjivati u najmnogoljudnijoj afričkoj državi Nigeriji, s infrastrukturom koju je pružio Hewlett Packard. Sustav na svako pakiranje pravih lijekova otiskuje jedinstveni kod koji se otkriva nakon grebanja, kao kod instant-lutrije ili telefonskih bonova. Na telefonsku "vruću liniju" šalje se SMS s kodom, nakon čega se u slučaju lažnog lijeka dobiva poruka "kod nije pronađen, provjerite opet" ili poruka da je lijek OK, koja sadrži i naziv proizvođača i rok trajanja lijeka.

U Nigeriji je sustav već zaživio, naročito se uspješnim pokazao pri kontroliranju lijekova za dijabetes, i vlasti vrše pritisak na telekomunikacijske tvrtke da snize cijene SMS-a za provjeru kako bi što više farmaceutskih tvrtki ušlo u sustav. Dr. Paul B. Orhii, glavni ravnatelj Nigerijske nacionalne agencije za upravu i nadzor hrane i lijekova, kaže:

– Potrošači sad mogu preuzeti rat protiv krivotvorenih lijekova u svoje ruke.

Pored Nigerije, sustav provjere lijekova SMS-om na probi je i u Gani, Keniji i Ruandi, a za njega su zainteresirane i Uganda i Tanzanija.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Mladen Miletić:

    Afrikanci SMS-om provjeravaju ispravnost lijekova, dok bjelci direktno na Afrikancima !