Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Afričke će nacije bojkotirati skup ako bogati budu minirali dogovor

Predsjednik Maldiva
AFP
14.12.2009.
u 16:15

Siromašne države žele oštro smanjenjeemisije CO2, ali bogate čine sve što je u njihovoj moći kako bi zaobišle Kyotski protokol. UN-ov šef za klimu Yvo de Boer smiruje stanje, "ne vjeruje u bojkot", ali priznaje da ozbiljni problemi itekako postoje.

Afrička skupina od 53 zemlje neće prihvatiti klimatski dogovor koji se ne temelji na protokolu iz Kyota. Sedam zemalja predvođenih Alžirom ustvrdilo je na konferenciji za novinare da bogati pokušavaju zaobići Kyoto.

- Za dan-dva reći će da nemamo vremena za pitanja vezana uz protokol iz Kyota - izjavila je Maria Mbengashe iz južnoafričkog ministarstva okoliša.
- Razvijene zemlje pokušavaju sabotirati dogovore 192 nacije, što znači da ćemo prihvatiti smrt jedinog zakonski obvezujućeg sporazuma - kaže alžirski predstavnik Kamel Djemouai.

- Siromašne zemlje žele rezultat koji jamči oštro smanjenje emisija, a bogate zemlje pokušavaju odgoditi rasprave o jedinom mehanizmu koji imamo – protokolu iz Kyota - izjavio je izvršni direktor Oxfama Jeremy Hobbs.

UN-ov šef za klimu Yvo de Boer smatra pak da “velika većina želi nastavak protokola iz Kyota. To nije samo afrička briga. Na pitanje o glasinama da bi neki afrički državnici mogli bojkotirati skup na najvišoj političkoj razini u četvrtak i petak, odgovorio je:
- Nemam informacije da itko prijeti blokadom.

Neki državnici dolaze ranije nego što su najavili – britanski premijer G. Brown, premijer Australije Kevin Rudd, Jens Stoltenberg iz Norveške, Hasin Wajedom iz Bangladeša i Melesa Zenawi iz Etiopije i time će potvrditi da žele dogovor pod svaku cijenu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije