Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strani mediji

AFP: Sanader je najviši dužnosnik u regiji optužen za korupciju

\'Croatia\'s Prime Minister Ivo Sanader, who also ran the previous government, sits in national parliament before a vote on his proposed new cabinet in Zagreb in this file picture taken January 12, 20
Arhivska fotografija
Autori: A.Be./VLM, mvi/VLM
19.07.2011.
u 09:55

Financial Times podsjeća na Sanaderov odlazak s vlasti u srpnju 2009. i ističe da je njegova nasljednica Jadranka Kosor pokrenula borbu protiv korupcije.

Izručenje Ive Sanadera, bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, popratila je većina stranih medija, a najviše interesa pokazali su mediji u Sloveniji gdje je Sanader bio glavna vijest u gotovo svim važnijim medijima. O njegovu povratku na naslovnicama je izvještavala i većina medija u Srbiji te Austriji čija je agencija APA prva izvijestila o izručenju.

Uz vijest o Sanaderovu povratku, strani mediji nabrojili su i sve slučajeve koji mu se stavljaju na teret te dali kronološki pregled događaja od Sanaderova uhićenja do izručenja.

Posebno zanimljiv bio je AFP koji je istaknuo da je Sanader najviši dužnosnik u regiji optužen za korupciju i zloporabu položaja i ovlasti. Napomenuli su i da Sanaderov povratak dolazi u nezgodno vrijeme za HDZ s obzirom na to da se parlamentarni izbori održavaju 4. prosinca.

Financial Times podsjeća na Sanaderov odlazak s vlasti u srpnju 2009. i ističe da je njegova nasljednica Jadranka Kosor pokrenula borbu protiv korupcije koja je kulminirala Sanaderovim uhićenjem. Spominje se i Sanaderova povezanost s aferom Podravka te blokada njegove imovine.

O bivšem premijeru pisao je i Reuters koji je nabrojio okolnosti koje su dovele do njegova uhićenja te sve slučajeve s kojima se njegovo ime povezuje. Britanska agencija  podsjetila je i da je Hrvatska završila pregovore s EU te da se očekuje kako bi 1. srpnja 2013. mogla postati njena punopravna članica.

Britanski Guardian naglasio je u svom izvješću o Sanaderovu izručenju kako se bivši premijer vratio kući. Prenijeli su izjavu glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca i baš kao i AFP naglasili kako je on najviše rangirani dužnosnik optužen za kazneno djelo. Uz opis Sanaderova iznenadna odlaska u Austriju u prosincu prošle godine, izrazili su i sumnju kako je najvjerojatnije znao da će biti uhićen.

Komentara 23

VZ
vatreni zec
10:32 19.07.2011.

ovo je pisao student etnologije; sto je netko drugi rekao, a ne ja, o zadanoj temi

Avatar Topgen
Topgen
10:33 19.07.2011.

Posebno zanimljiv bio je AFP koji je istaknuo da je Sanader najviši dužnosnik u regiji optužen za korupciju i zloporabu položaja i ovlasti. --------------------------------------------------------------------------------------------- Zasto ? Zato sto \"u regiji\" demokracija nije ni iz bliza dosegla nivo pa da nestoto takvo bude moguce.

DU
Deleted user
11:43 19.07.2011.

Ma koga briga za regiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije