Naslovnica Vijesti Svijet

Afganistan: Otrovali 140 učenica jer se protive obrazovanju žena

Neke su djevojke u kritičnom stanju zadržane u bolnici, a većina ih je puštena na kućno liječenje
17. travnja 2012. u 18:33 6 komentara 2 prikaza
'afganistan2_nnn_unu_220810'
Foto: ''

Oko 140 afganistanskih učenica i njihove učiteljice, u dobi od 14 do 30 godina, hospitalizirane su nakon trovanja vodom u utorak. Djevojčice su zagađenu vodu popile u srednjoj školi u gradu Rostaqu na sjeveru zemlje nakon čega su dobile glavobolju i počele povraćati, piše CNN.

Iako se ne zna kojom su supstancijom djevojčice otrovane, pouzdano se zna da je riječ o trovanju jer spremnik iz kojeg se toči voda nije bio kontaminiran. Vlasti su uvjerene da su djevojčice otrovane namjerno te da iza tako brutalnog čina stoji ekstremistička organizacija koja se protivi edukaciji žena.

Obrazovanje žena bilo je strogo zabranjeno za vrijeme talibanskog režima od 1996. do 2001. godine, no škole su za djevojčice otvorile vrata nakon ulaska američkih snaga u zemlju.

Položaj žena u afganistanskom društvu od tad se neznatno poboljšao pa tako mnoge od njih i dalje zlostavljaju članovi obitelji i supruzi, a rijetke imaju priliku pohađati školu. Samo u 2010. zabilježen je niz pokušaja trovanja u ženskim školama diljem zemlje pa je stotinjak žena bilo prisiljeno potražiti liječničku pomoć.

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
 • Startrack:

  Boze sacuvaj. A d nazovem pravim imenom i reknem sta bi trebao bicu izbirisan. Samo boze sacuvaj zato.

 • Avatar oris2
  oris2:

  To je smjer za hrvatsko obrazovanje...

 • aabbcc:

  . Djevojčice su zagađenu vodu popile u srednjoj školi u gradu Rostaqu ______________________________________ Interesantno ! Mora da su uciteljice i ostalo osoblje skole pili samo Viski bez vode !