Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatrovali im vodu

Afganistan: Otrovali 140 učenica jer se protive obrazovanju žena

'afganistan2_nnn_unu_220810'
''
17.04.2012.
u 18:33

Neke su djevojke u kritičnom stanju zadržane u bolnici, a većina ih je puštena na kućno liječenje

Oko 140 afganistanskih učenica i njihove učiteljice, u dobi od 14 do 30 godina, hospitalizirane su nakon trovanja vodom u utorak. Djevojčice su zagađenu vodu popile u srednjoj školi u gradu Rostaqu na sjeveru zemlje nakon čega su dobile glavobolju i počele povraćati, piše CNN.

Iako se ne zna kojom su supstancijom djevojčice otrovane, pouzdano se zna da je riječ o trovanju jer spremnik iz kojeg se toči voda nije bio kontaminiran. Vlasti su uvjerene da su djevojčice otrovane namjerno te da iza tako brutalnog čina stoji ekstremistička organizacija koja se protivi edukaciji žena.

Obrazovanje žena bilo je strogo zabranjeno za vrijeme talibanskog režima od 1996. do 2001. godine, no škole su za djevojčice otvorile vrata nakon ulaska američkih snaga u zemlju.

Položaj žena u afganistanskom društvu od tad se neznatno poboljšao pa tako mnoge od njih i dalje zlostavljaju članovi obitelji i supruzi, a rijetke imaju priliku pohađati školu. Samo u 2010. zabilježen je niz pokušaja trovanja u ženskim školama diljem zemlje pa je stotinjak žena bilo prisiljeno potražiti liječničku pomoć.

Komentara 6

ST
Startrack
20:24 17.04.2012.

Boze sacuvaj. A d nazovem pravim imenom i reknem sta bi trebao bicu izbirisan. Samo boze sacuvaj zato.

Avatar oris2
oris2
21:22 17.04.2012.

To je smjer za hrvatsko obrazovanje...

AA
aabbcc
21:26 17.04.2012.

. Djevojčice su zagađenu vodu popile u srednjoj školi u gradu Rostaqu ______________________________________ Interesantno ! Mora da su uciteljice i ostalo osoblje skole pili samo Viski bez vode !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije