Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon što je Abdullah odustao od utrke za predsjednika

Afganistan: Karzai proglašen predsjednikom Afganistana

hamid karzai
AFP
01.11.2009.
u 08:57

Nakon što su odbijeni njegovi zahtjevi da se smijene članovi izbornih povjerenstava i lokalnih institucija kako bi izbori bili pošteni, bez korupcije i namještanja, Abdullah je u Kabulu objavio kako se povlači iz izborne utrke.

Afganistanska Nezavisna izborna komisija proglasila je danas Hamida Karzaija pobjednikom predsjedničkih izbora. Drugi put. Komisija je zaključila da nema smisla ići u drugi krug izbora nakon odustajanja Karzaijeva jedinog protukandidata Abdullaha Abdullaha u nedjelju.

Kako je objašnjeno, niz je razloga za neodržavanje drugog kruga, a među njima su sigurnosna pitanja i troškovi. Abdullah Abdullah odustao je jer nije poštovan njegov zahtjev za izmjenama u izbornoj komisiji koja se tijekom prvog kruga nije pokazala nepristranom. Zaključio je da će i drugi krug biti namješten kao i prvi.

UN ne zanima lažiranje
Bez obzira na vrlo problematičan kraj izborne sage, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji se danas uprizorio u Afganistanu, čestitao je izbornom pobjedniku Karzaiju, ne ulazeći u problematiku namještenih rezultata koji su ga doveli do tog mjesta. Ustvrdio je kako će “UN biti predan u pomaganju novoj vladi”.

– Afganistan je sada suočen s velikim izazovima, a novi predsjednik mora formirati vladu koja će dobiti potporu naroda Afganistana i međunarodne zajednice – rekao je za danasašnjeg susreta s Karzaijem Ban Ki-moon.

Bojao se manjka glasova
I američko je veleposlanstvo u Kabulu izdalo priopćenje u kojem pozdravlja tu odluku i čestita Karzaiju.

– Otkazivanje drugoga kruga stavlja pitanje izbora iza nas – komentirao je za CNN bivši američki ambasador u Afganistanu Zalmay Khalilzad.

– Presudno je kako će Afganistanci reagirati, kakvu će vladu Karzai sastaviti te kako će na to reagirati međunarodna zajednica – kaže Khalilzad koji je već predvidio da će se Abdullah povući prije svega zato što mu nije preostalo previše novca za nastavak utrke, ali i iz straha da bi u drugom krugu mogao dobiti manje glasova nego u prvom.

Abdullah je ustvrdio da njegovo povlačenje ne znači i napuštanje političkog života, već da planira nastaviti voditi pokret za promjene.

Ključne riječi

Komentara 4

MM
Mladen Miletić
15:53 01.11.2009.

Karzai ostao bez protukandidata, pametan je želi sačuvati živu glavu; ako mu to podje za rukom...

MM
Mladen Miletić
14:36 02.11.2009.

opet demokracija iz Amerike, blago njima a mi moramo sve sami...

WO
WolfBlass
15:21 02.11.2009.

mister1x5, recimo da se slozim da demokracija iz Amerike i evrope nevalja, de nam ti predlozi a koju demokraciju da primjenjujemo, ciju, Iransku, kolumbijsku, ili afganistansku od prije \"okupacije\" kako volis reci! Nemoj mi zaboraviti odgovoriti!Molim te

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije