Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Afganistan: 30 mrtvih, među njima i francuski vojnik

22.11.2008.
u 16:56

Trideset osoba je ubijeno u zadnjih 48 sati u sukobima diljem Afganistana, među kojima 14 pobunjenika, osmero civila i francuski vojnik, doznaje se u subotu od službenog i vojnog izvora.

Pobunjenici su izgubili život u dvjema operacijama afganistanskih snaga sigurnosti i međunarodne koalicije, na jugu i na zapadu zemlje, objavila je koalicija u dvama priopćenjima.

Prva je provedena u četvrtak u okrugu Nahr Surkh, u pokrajini Helmand, poznatoj kao uporište pobune, na jugu Afganistana, a druga u petak ujutro u selu Dowlatabad, u pokrajini Farah, na zapadu, gdje su afganistanski specijalci i vojnici koalicije bili meta napada dok su obavljali pretres.

U pokrajini Parwan, sjeverozapadno od Kabula, nepoznate osobe su u petak navečer ispalile granate na svadbeni skup, pri čemu je ubijeno osam, a ranjene 62 osobe, objavio je načelnik policije te pokrajine Khalilullah Ziae.

Atentat je u priopćenju osudio i predsjednik Hamid Karzai koji ga je nazvao "neljudskim činom" i pozvao je snage sigurnosti da udvostruče napore kako bi se njegovi počinitelji priveli pravdi.

U eksploziji podmetnute mine u subotu ujutro desetak kilometara južno od Kabula poginuo je jedan francuski vojnik, a jedan je teško ranjen. Ubijeni vojnik i njegov ranjeni kolega, obojica pirotehničari, pripadali su skupini francuskih instruktora pridruženih bojni 201. korpusa Afganistanske nacionalne vojske (ANA) raspoređenoj u Kabulu, kako navodi ministarstvo obrane.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je "osudio kukavički i barbarski čin neprijatelja mira u Afganistanu i opetovao da će se još odlučnije boriti protiv terorizma", piše u priopćenju iz ureda francuskog predsjednika.

Ovom smrću, broj francuskih vojnika koji su poginuli u Afganistanu od početka međunarodne intervencije pod vodstvom SAD-a u listopadu 2001. popeo se na 24.

U Afganistanu služi oko 3.300 francuskih vojnika u sastavu NATO-ovih Međunarodnih snaga za pomoć sigurnosti (ISAF) i operacije Trajna sloboda (OEF) pod američkim zapovjedništvom.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije